Lassan megtelnek élettel a köznevelési intézmények

2020.05.26

Május 25-én kinyitottak az óvodák – a székhelyóvodák és a tagintézmények is –, valamint a bölcsődék. Ismét a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek.

A megyeszékhelyen hétfőn 560 óvodai, bölcsődei jogviszonnyal rendelkező gyermeket fogadtak a köznevelési intézmények. Ács Rezső polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a 13 városi intézményben – 10 óvoda, 3 bölcsőde – ezer férőhely van, így jelenleg 60 százalékos a kapacitáskihasználtság. Ez azt jelenti, hogy a városi fenntartású Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten és a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda mellett a Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás által működtetett Szekszárdi 2. Számú Óvodába, valamint a más fenntartású köznevelési intézményekbe – Wunderland Óvoda, Gyakorlóóvoda, Szent Rita Katolikus Óvoda, „Az én ovim” Óvoda és Bölcsőde, Waldorf Óvoda – visszatért az élet. A polgármester ismertette azt is, az önkormányzat minden intézményt ellát védőfelszereléssel, fertőtlenítőszerrel, érintés nélküli lázmérőket is biztosítanak annak érdekében, hogy naponta többször lehessen mérni a gyermekek testhőmérsékletét. Kiemelte, a szülők nem mehetnek be az épületekbe, a kapuban adják át a gyermekeket az óvónőknek. A gondviselők biztonsággal vihetik a kicsiket az intézményekbe, hiszen a munkahelymegőrzés szempontjából fontos, hogy család felnőtt tagjai dolgozni tudjanak. Ács Rezső hangsúlyozta, egyetlen városi fenntartású oviban, bölcsődében sem kellett létszámot bővíteni, mert a pandémia ideje alatt egyetlen dolgozót sem bocsátottak el.

A koronavírus-járvány miatt a polgármester március közepén rendelt el rendkívüli szünetet, a hatályos kormányrendelet szerint most ismét kinyithattak az intézmények – tette hozzá Sebestyén Györgyi, a Szekszárdi 1. Számú Óvoda és Kindergarten óvodavezetője. A gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadták. Beszélt arról is, napi kapcsolatban voltak a szülőkkel, a fenntartó döntéseiről időben tájékoztatták őket. A legújabb rendeleteknek megfelelően folyamatosan frissítik a házirendet, illetve munkakörileírás-kiegészítést is készítenek, hogy dolgozóik eligazodjanak az új feladatkörökben. A három legfontosabb feladatuk most a folyamatos fertőtlenítés, szellőztetés és takarítás. Megjegyezte, hogy a kormányrendelet értelmében a bölcsőde és az óvodák a nyári szünetben csak két hétre zárhatnak be. A három telephellyel működő Szekszárdi 1. Számú Óvoda és Kindergartenben egy épület azonban a nyár folyamán mindig nyitva lesz.