Közvilágítás: a kulcsszó a hibabejelentés

2019.06.18

A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a közvilágítás biztosítása önkormányzati feladat. Ugyanakkor egy településen belül jellemzően vegyes tulajdonban van a közvilágítás.

Tolna megyében az E.ON a hálózati rendszer tulajdonosa. A passzív eszközöket (tartószerkezetek, vezetékrendszer) az energiavállalat saját hatáskörben javítja. Az aktív berendezéseket – ide tartoznak a lámpatestek, felszálló vezeték – az önkormányzat szerződött partnere szervizeli.

A hibabejelentések kapcsán elég tanácstalan a lakosság, sokan nem tudják, hogy hová is kell fordulni. Schmidt Krisztián, a szekszárdi önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságának osztályvezetője közölte, a meghibásodások sok esetben nem a lámpatestek hibájából adódnak. Amikor egy hosszabb szakasz vagy egy egész utca sötétségbe borul, a villamosipari társaság szakemberei az illetékesek. Ilyen esetekben az E.ON 0-24 órában ingyenesen hívható közvilágítási hibajelző vonalát, a 06-80-200 636-os telefonszámot kell tárcsázni.  

Olykor előfordulhat, hogy utcákban hiányos a közvilágítás. Schmidt Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy minden javítás hibabejelentésre történik. Egy vagy két lámpa meghibásodása esetén Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata a kompetens, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság energetikusának, Bérces Jánosnak a 74/504-104-es számon lehet bejelentést tenni.

A hibákat webes felületen, a https://kozvilhiba.hu/ oldal „lakossági bejelentés” menüjében is rögzíteni lehet. A település és a közterület nevének megadása után külön rubrikában megjegyzést is fűzhetünk a tájékoztató mellé.

VILÁGÍTÁS.jpg