A köztisztaság megóvása elsődleges feladat

2019.10.02

Az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos munkáját segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati kiírása.

A kedvezményezett Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata a támogató ITM pályázatán egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként 2,9 millió forintot nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására. A támogatás célja a közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolásának – elszállításának és kezelésének – elősegítése. A támogatási összeg mintegy 300 köbméter szemét elszállítására elegendő. A hozzájárulásnak köszönhetően az illegális hulladéklerakók felszámolását a Patak utcában az Alisca Terra Kft. végezte.

A megyeszékhelyen nem jellemző, de van néhány hely, ahol időről időre újratermelődik a nem odavaló hulladék. Az illegálisan lerakott szemetet az önkormányzat minden esetben a legrövidebb időn belül eltávolítja a helyszínről, de ez többletköltséggel jár, így más közcélú fejlesztésekre kevesebb pénz jut. A közterület-felügyelet és a mezőőri szolgálat is jelzi az önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságának, ha valahol illegális módon lerakott hulladék szennyezi a környezetet. A helyhatóság tavaly és idén is kamerafelvételek és lakossági bejelentés alapján már több alkalommal tett rendőrségi feljelentést a környezetszennyezők ellen.