Közlemény a Polgármester tisztségének megszűnéséről

Szekszárd Megyei Jogú Város
Önkormányzata Közgyűlése

KÖZLEMÉNY

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 147/2023. (V.25.) számú határozatával 2023. május 25. napján megállapította, hogy Ács Rezső polgármester huzamosabb ideje a tisztségével összeegyeztethetetlen más kereső foglalkozásra irányuló tisztséget is betölt, amely miatt vele szemben fennáll a törvény szerinti összeférhetetlenségi ok.

Ács Rezső polgármester a törvény által biztosított lehetőségével élve a döntés végrehajtását felfüggesztette, a Közgyűléstől a napirend újbóli tárgyalását kérte. A Közgyűlés 2023. június 9-i rendkívüli ülésén a napirend megismételt tárgyalásán minősített többséggel újból megerősítette korábbi döntését.

Ács Rezső polgármester a megismételt döntést megpróbálta újból felfüggeszteni, azonban a Tolna Vármegyei Kormányhivataltól kapott tájékoztatás alapján a törvény ugyanazon ügyben csak egy alkalommal teszi lehetővé a polgármester számára, hogy kezdeményezze az újbóli tárgyalást.

A törvény rendelkezése értelmében Ács Rezső polgármesteri tisztsége az összeférhetetlenségi ok megállapítását követő nap, azaz 2023. május 26. napján megszűnt.
A határozatban foglaltak érvényre juttatására és végrehajtására a Közgyűlés Máté Péter és Bomba Gábor frakcióvezetőket, bizottsági elnököket jelölte ki. Az elnökök a polgármester összeférhetetlenségét kimondó 147/2023. (V.25.) számú határozat végrehajtása érdekében 2023. június 21-én hozott intézkedésekről tájékoztatták Ács Rezső polgármestert és a Polgármesteri Hivatal valamennyi munkatársát.

A polgármester jogkörébe tartozó feladatokat jelenleg az Önkormányzat alpolgármestere, Gyurkovics János látja el. Ács Rezső polgármesteri tisztsége megszűnését követően kizárólag állampolgári ügyek intézésére, ügyfélfogadási időben, ügyfélként látogathatja a hivatalt.

Szekszárd, 2023. június 21.

Máté Péter                                             Bomba Gábor
                                bizottsági elnök                                       bizottsági elnök