Koronavírus: ne menjen orvoshoz, inkább telefonáljon!

2020.02.25

Az észak-olaszországi járvány miatt a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott operatív törzs új eljárásrendet alakít ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét. 

A fertőzés elsősorban Lombardia és Veneto tartományokat érinti, ám szórványos esetek előfordulnak más tartományokban is, például Emilia-Romagnában és Piemontban. Mindennek nyomán a járvány két gócpontjában karantént vezettek be, illetve felfüggesztették közintézmények, oktatási intézmények működését, korlátoztak egyes gazdasági tevékenységeket és rendezvényeket is elhalasztottak. 

Magyarországon igazoltan beteg személy továbbra sincs, ám dr. Pátri Eszter megyei tisztifőorvos arra kér mindenkit, hogy aki az elmúlt 14 napban Olaszország érintett részein járt, és hazajövetelét követően influenzás tüneteket észlel magán (főleg láz, száraz köhögés), forduljon orvoshoz. Ne menjen orvosi rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát! A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, illetve az egeszseg.hu-n tájékoztatás olvasható arról, hogy mi a teendő fertőzésgyanú esetén.

A konzuli szolgálat pedig azt javasolja az utazóknak, hogy a halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják, mert aki egy újabb karantén kialakításakor az adott településen van, semmilyen indokkal nem hagyhatja el a karantént annak feloldásáig.