A koronavírus-járvány közös társadalmi kihívás

2020.03.14

Tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus „megérkezett” Európába. A tudomány jelenlegi állása szerint az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre.

Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni, nem csupán a politikai, valamint gazdasági döntéshozóknak. A járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a személyi higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a közösségi terek, a mosdók tisztántartására és fertőtlenítésére. A közintézmények mosdóiban folyamatosan álljon rendelkezésre a kézmosáshoz szükséges szappan és fertőtlenítőszer. Naponta mindenki többször mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt.

Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk papírzsebkendőt, amit utána azonnal dobjunk szemetesbe! Amennyiben erre nincs lehetőségünk, ne a kezünkbe köhögjünk, illetve tüsszentsünk, hanem a behajlított kar könyökhajlatába. Az eldobott cigaretta csikkek is fertőzhetnek. Semmiképpen se a közterületeken elhelyezett nyitott kültéri hamutartókba nyomjuk el a csikket! Hiszen embertársaink közül sokan az ilyen gyűjtőkből szedik ki a cigarettavégeket.

A járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerüljük például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. A fertőző betegség közös társadalmi kihívás, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele. Egymásra odafigyelve tudjuk csak kiállni ezt a próbát.