Környezetbarát lesz az új szennyvíztisztító telep

2019.08.22

Folytatódik a környezetvédelmi program: az új szennyvíztisztító telepről szóló elképzeléseket ismertette Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, és Artim Andrásné, az E.R.Ö.V. Zrt. vezérigazgatója.

Két héttel ezelőtt a környezetvédelmi akcióterv első lépcsőjét jelentették be. Ez arról szól, hogy csökkentsék a vásárolt ásványvíz mennyiségét a városban, ezáltal népszerűsítve az egészséges, jó minőségű csapvizet, illetve redukálják a keletkező műanyag hulladék mennyiségét. Az interneten – www.szekszard.hu – augusztus 21-től már lehet regisztrálni ivóedényekre, az alumínium kulacsra vagy üvegkancsóra.

Szekszárdnak fontos értéke a természeti környezet, ami körülvesz minket. Ezt szeretnék összekapcsolni egy újabb fejlesztéssel, egy új szennyvíztisztitó telep kiépítése történik meg a következő években – mondta Ács Rezső polgármester. Az innovatív technológia megoldja a szennyvízkezelés problémáját, illetve különböző felhasználásokat lehet elérni. Az új telep építését a várostól keletre, az M6-os autópálya környékén tervezik. Az első megméretésen már túl van a projekt, pozitív támogatói döntéseket kapott a szakmai grémiumoktól, hamarosan a források is rendelkezésre állnak. A városvezető kiemelte, Szekszárd ismét kiemelkedik az országból, mert előremutató, egyedülálló, kreatív terv kivitelezése kezdődhet el 2021-ben. A beruházás költsége 8 milliárd forint.   

Artim Andrásné kifejtette, a jelenlegi szennyvíztisztitó telep a ’70-es években épült. Akkor ez a terület külterület volt, azonban az elmúlt évtizedekben a város növekedett. Ez volt az egyik oka, hogy 2018-ban terveket készítettek, a másik a korszerű technológia, harmadsorban a tisztított, ún. szürke vizet hasznosítani kell. Hozzátette: az autósztráda mellett kialakítanának egy térségi szennyvíziszap-kezelő centrumot is. A környezetbarát projekt energetikailag teljesen önellátó lenne biogázüzemmel és naperőművel.

Elmondása szerint évi 2,6 millió köbméter tisztított vizet engednek a Dunába. Ezt a nagy mennyiségű vizet jól lehetne hasznosítani, például a Csörge-tavi horgásztórendszer táplálására. A terület további hasznosítására vonatkozó elképzeléseket is tartalmaz a tervezet. A környéken vizes élőhelyet alakítanának ki víziszárnyasoknak, ezen túl horgásztó komplexumot, illetve egy wakeboard pályát. Emellett közel 150 hektár földterületet áztató öntözésére is lehetőség nyílna. Elhangzott, az E.R.Ö.V. a törvényi előírások miatt nem üzemeltethetné a vállalkozásokat, a társaság a lehetőséget kínálja fel a fejlesztésekre.