Kétharmados készültségben az Ipari Park fejlesztése

2023.07.22
 
 
 
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata bejárással egybekötött tájékoztatót tartott az Ipari Parkban zajló fejlesztésekről.
A meghívottakat Gyurkovics János alpolgármester köszöntötte, majd az új csarnokok építőinek beszámolói hangzottak el, végül Horváth István országgyűlési képviselő szólt az ipari fejlesztésekről. Mint mondta, Szekszárd gazdasági erejét jól mutatja, hogy a jelenlegi projekt tervezői, építői helyi és környékbeli vállalkozók, valamint majdani bérlőinek nagy része is itt működő vállalkozás lesz.
A beruházás helyszínéül szolgáló volt honvédségi objektumban 11 darab épületet újítottak fel, a szomszédos 1,5 ha területen pedig a több évtizedes barakképületek bontása után három új termelőtevékenységre alkalmas ipari csarnok épül. A számos infrastrukturális fejlesztést is tartalmazó projekthez 2,8 milliárd forint támogatást nyert az önkormányzat a TOP programban.
 
A terület 2004-ben került önkormányzati tulajdonba. Az ipari park alapinfrastruktúra hálózata 2008-ban épült ki uniós és állami forrásból, mely jelen projekt megvalósításával újabb jelentős fejlődési szakaszon megy keresztül. Az akkori alap-infrastrukturális beruházásokat követően több újonnan betelepülő vállalkozással gyarapodott az ipari park. Most 27 vállalkozás közel 500 főt foglalkoztat a területen, így fontos feladat a működési feltételek további javítása.
 
A biztonságos közlekedés érdekében gyalogos járda és közvilágítás kialakítása vált szükségessé, mellyel együtt a parkoló területek fejlesztése és a zöldterületek kezelése is indokolttá vált. Ez utóbbi érdekében sikerült beszerezni egy traktort tartozékokkal és egy darab ágaprítót, egyúttal a téli síkosság-mentesítés és hó-eltakarítás is szervezett módon, saját eszközállomány igénybevételével megoldottá válik a beszerzett hómaró alkalmazásával.
 
További fontos előrelépés, hogy már a közvilágítási oszlopokra szerelt 13 egységből álló kamerarendszer vigyázza a vagyonbiztonságot.
 
Három hektár hasznosítható területhez jutott az önkormányzat csak azáltal, hogy az ipari parkon áthaladó 22 kV-os légkábelt és optikai hálózatot 500 méteres szakaszon földkábelre cserélték.
 
Az ipari park a korábbi laktanyai ingatlanok leendő bérlői részére a csarnokok felújításával kedvezőbb és komfortosabb feltételeket biztosít 6.300 m2-en, a bontásra ítélt korábbi barakképületek helyén pedig három darab korszerű, új csarnok épül közel 4.000 m2 alapterülettel.
Ezek bérleti lehetőségét a patrióta gazdaságfejlesztés fontos elemeként főként a helyi, magas hozzáadott értékkel jellemezhető kis- és középvállalkozások részére kínálják.
 
A folyamatosan bővülő vállalkozói létszám fejlesztési igényeinek kiszolgálását a területet ellátó elektromos hálózaton két új kisfeszültségű transzformátor segíti majd, várhatóan augusztusra ezek is elkészülnek.
 
Jelenleg az eszközbeszerzések megtörténtek, a közvilágítási hálózat és a kamerarendszer elkészült, a mintegy 1,5 km hosszú gyalogos járda kivitelezése befejeződött, a légvezeték kiváltás kész, a csarnokfelújítás keretében az épületenergetikai rekonstrukció műszaki átadása sikeresen lezárult, az épületek a terveknek megfelelően megújultak, az emeletes épületek teherlifttel bővültek.
 
Az új csarnokok építése az előzetesen elfogadott ütemterveknek megfelelően halad. Mindegyik legalább 50%-os műszaki készültségi fokon áll.
 
A felsorolt, már megvalósult műszaki elemek értéke alapján a projekt aktuálisan 66%-os készültségi szinten áll, időarányosan jelenleg semmi nem veszélyezteti a szeptember 30-i zárást.
 
IMG-9429.jpg