Két választókerületben lehet ismét szavazás

2019.10.24

A Fidesz-KDNP és az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás eredménye kapcsán benyújtott jogorvoslati kérelmét bírálta el a Helyi Választási Bizottság.

A két jelölőszervezet közel egy időben nyújtott be kifogást – mondta dr. Kulcsár Ágnes, a Helyi Választási Bizottság elnöke. Hozzátette, az összellenzéki összefogás a beadványában az egész településen kérte a polgármester-választás szavazásának megismétlését. A Fidesz-KDNP a kettes és nyolcas egyéni választókerület szavazóköreiben kért új voksolást nagyrészt az ÉSZ-jelöltek jogsértéseire hivatkozva.

A HVB Ács Rezső polgármester tanév elején tízóraisdoboz-osztása kapcsán megállapította a jogsértést. Szekszárd polgármestere nem távolította el az erre vonatkozó Facebook-posztot, ezért 345 ezer forint pénzbírságot szabott ki a városvezetőre a testület, amely az új szavazást elutasította. A Fidesz-KDNP jelölőszervezet által benyújtott jogorvoslati kérelem kapcsán a Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a szavazás napján jogsértések történtek. Ezért a bizottság megsemmisítette a kettes és nyolcas választókerületben a választás eredményét megállapító határozatot. Új szavazás megtartását rendelte el a ketteshez tartozó 4, 11 és 12-es, valamint a nyolcashoz tartozó 27, 29 és 30-as szavazókörökben. A helyi választási bizottság november 10-ére, vasárnapra tűzte ki az új szavazást, a döntés nem jogerős – húzta alá dr. Kulcsár Ágnes.