Józsefpusztáról már eltűnt az illegálisan lerakott hulladék

2021.11.29
 
Józsefpusztán és a Boróka dűlőben már felszámolták az illegális hulladéklerakókat
 
A „Tisztítsuk meg az Országot!” programban novemberben elnyert újabb 6,2 millió forintból tíz helyszínen összesen 650 köbméter hulladék ártalmatlanítását tudja elvégezni Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata tíz közfoglalkoztatott bevonásával. A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében hirdette meg.
 
Józsefpusztán és a Boróka dűlőben már befejeződtek a munkálatok.
 
Józsefpusztán bozótírtást követően 5 köbméter biológiailag lebomló hulladék mellett 10 m3 építési törmeléket és 70 m3 lomhulladékot gyűjtöttek össze a munkások. A hulladék a közeli mezőgazdasági területeket is veszélyeztette.
 
A Boróka dűlő vízmosásban a lerakott 90 köbméter hulladék ismeretlen, beazonosíthatatlan összetételű, fel nem használható anyagokat és nagy mennyiségű kommunális eredetű hulladékot tartalmazott. A terület magas fertőzésveszélyű hulladékkal volt szennyezett, ami a közeli mezőgazdasági területeket is szennyezhette. A vízmosás géppel nem megközelíthető, így a hulladék gyűjtése kézi erővel történt.
 
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata idén huszonöt millió forintot költött az illegális szemétlerakók felszámolására pályázati forrásból, saját erőből pedig szeptember végéig több, mint 47 milliót. Ezen felül a „Tisztítsuk meg az Országot” tavaszi pályázatán három és fél millió forintot még kamerarendszerre is fordíthatott a város, hogy megakadályozza a szemét újratermelődését.
 
Az önkormányzat idén felszámolt pályázatból kétezerötszáz köbméter, önerőből 1180 tonna illegálisan a természetbe lerakott hulladékot. Hétszázhetvenöt tonna lomot, építési törmeléket, egyéb hulladékot gyűjtöttek be Szekszárd közterületeiről. Ugyancsak közterületről ötszáznyolcvanhét tonna zöldhulladékot szállítottak be, aminek csak az ártalmatlanítása többe került, mint a rendkívüli zöldjáratok teljes üzemeltetése.
 
Józsefpuszta előtte:
 
jozsefpuszta_elotte1.jpg
 
jozsefpuszta_elotte2.jpg
 
Józsefpuszta utána:
 
jozsefpuszta_utana1.jpg