A jogtalan diszkriminációval foglalkozik a szervezet

2019.10.28

Tíz éve működik az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referensi hálózata.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság független, autonóm államigazgatási szervként 2009 szeptemberétől működteti a megyei egyenlőbánásmód-referensek országos hálózatát a diszkrimináció megelőzése és a hatósági eljárás elősegítése érdekében.

A referensek személyes ügyfélfogadásain a hatóság egyes szolgáltatásai az ügyfelek közelében elérhetőek. A referensek minden héten, a hatóság honlapján közzétett időpontokban, a megyeszékhelyek jól megközelíthető, akadálymentesen elérhető intézményeiben és civil partnereknél tartanak személyes ügyfélfogadást. A megyei ügyfélfogadás minden hónapban egyszer a megyeszékhelytől eltérő településen is elérhető. A referensek tájékoztatják az érdeklődőket az egyenlő bánásmód kötelezettségéről, valamint a diszkriminációhoz kapcsolódó kérelmek elkészítésének és benyújtásának támogatásával segítik a hatósági eljárás kezdeményezését.

Több mint tizennyolcezer ügyfél kereste fel a megyei hálózatot, és közel ezer panaszos kezdeményezett eljárást az egyenlőbánásmód-referensek közreműködésével az elmúlt tíz évben.

A hatóság a 100% ember – Élj vele bátran! szlogennel nyomatékosítja, hogy az emberi méltóság mindenkit megillet. A diszkrimináció mindig sérti az emberi méltóságot, a hátrányos megkülönböztetés jogellenes. A jogorvoslat a hatóság eljárásában érvényesíthető. Diszkrimináció esetén személyesen, írásban, elektronikus úton lehet benyújtani kérelmet. Panaszokkal, bejelentésekkel dr. Gajda Zoltán megyei egyenlőbánásmód-referenst ügyfélfogadási rendben kell keresni.

 

https://www.egyenlobanasmod.hu/hu/ugyfelfogadas

https://facebook.com/egyenlo.banasmod.hatosag