Idén és jövőre is több helyszínen tervez közvilágítási felújításokat az E.ON

2023.02.08
 
  Ha csak a közelmúltat nézzük, 2022 végén és 2023 elején is a város több területén jelentkeztek problémák a közvilágítással. Az áramszolgáltató E.ON Hungária Zrt. szakemberei az önkormányzati képviselőknek tartottak tájékoztatót a közvilágítást érintő legfontosabb információkról.
    Elhangzott, hogy a város közvilágítási rendszerét alkotó több mint 230 km vezeték egy jelentős része (91 km) a föld alatt fut. Ezek néhány kivételtől eltekintve nem a város tulajdonában vannak, a tulajdonos itt az E.ON. A legtöbbször ezen földalatti vezetékek miatt borul sötétbe egy-egy utca, vagy városrész, illetve általában ezek meghibásodásának kijavítása veszi igénybe a legtöbb időt, mert a hiba forrása a föld alatt van, ehhez pedig időigényes feltáró munkát kell végezni. Tavaly év végén és 2023-ban nyolc helyszínen volt probléma a közvilágítással Szekszárdon, többnyire kábelhiba, vagy kábelsérülés miatt. A legtöbb esetben a javításokat elvégezte a szolgáltató, de van, ahol a hiba még most sem ismert, keresik. 
     A meghibásodások jellemző gócpontjait látják a szakemberek, így ezek alapján ütemezik a közvilágítási beruházásaikat a következő időszakban. Így munkálatok várhatók a Holub utca környékén (Dienes u., Holub u., Szövetség u., Tartsay ltp.), ahol 350 méter hosszan kábelt cserélnek és 18 kandeláber új alaplapot kap. A Béri Balogh Ádám utca 99-125. között 450 méteren lesz új kábel és 24 db alaplapot cserélnek, a Damjanich utca Samsonite közötti szakaszon a vasúti felüljárót is beleértve 35 alaplapot és 400 méter kábelt cserél az E.ON, valamint a Mészáros Lázár utca – Kinizsi utca – Bajcsy Zs. utca környezetében is hasonló jelentős felújításokat végeznek.
     A szakemberek ajánlása szerint a hibabejelentés leggyorsabban akkor jut el hozzájuk, ha interneten a kovika.hu weboldalt használja a lakosság, ahol a leírt lépéseket követve egyszerűen és gyorsan jelezhető a hiba.