Húsz szekszárdi válaszolhat értékes ajándékutalványokért

2021.06.30

 

Elindult a felnőttek kompetenciáit vizsgáló PIAAC-felmérés második ciklusa. A KSH által megbízott Statek Kft. fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezőbiztosai 2021. június 29. és szeptember 29. között Szekszárdon is keresni fogják azt a húsz embert, akik a felmérés mintájába bekerültek. A kérdezőbiztosok az interjúkat az aktuális járványügyi előírásokat betartva bonyolítják le. Minden sikeres interjút követően a válaszadók 5000 forint értékű ajándékutalványt kapnak.

A nemzetközi kutatást az OECD koordinálja. A felmérés olyan alapvető készségeket vizsgál, amelyek nélkülözhetetlenek az egyén számára a fejlett, 21. századi társadalmak életében való részvételhez, a hétköznapi és a munkahelyi kihívások sikeres teljesítéséhez. Ezek az alapkészségek – vagyis az olvasási és a számolási készség, valamint az adaptív problémamegoldás digitális környezetben – azért lényegesek, mert más, magasabb szintű képességek elsajátításának alapjait jelentik. A próbamérés során összesen 1500, tudományosan megalapozott, matematikai – statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott, magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják. A felmérés egy háttérkérdőívből, valamint a készségek mérését célzó feladatokból áll. Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes. A kompetenciák mérésén kívül a PIAAC olyan alapvető demográfiai adatokra is rákérdez, mint az életkor, a képzettségi szint vagy a megkérdezett személy foglalkozási helyzete. A munkavállalók ezen kívül a munkakörükkel, munkahelyi környezetükkel, valamint a munkájuk során alkalmazott készségeikkel kapcsolatban is átfogó kérdéseket kapnak. A válaszok alapján megismerhetők lesznek a felnőttek képességeit és készségeit befolyásoló tényezők.

Az állományok a válaszadók adatait az adatvédelmi szabályoknak megfelelően az azonosítást lehetetlenné tévő módon tárolják, illetve bocsátják a felhasználók rendelkezésére.

 

IMG-1597.jpg