Húsvéti intézkedések

2020.04.10

Tisztelt Szekszárdiak!

Bizonyára már mindannyian értesültek róla, hogy a kormány tegnap meghosszabbította a kijárási korlátozásról szóló döntése hatályát. Eszerint a továbbiakban hetente kerülnek felülvizsgálatra a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok.
A kormány egyúttal úgy rendelkezett, hogy a húsvéti időszakra, április 13. (Húsvét hétfő) 24.00 óráig terjedően a helyi önkormányzatok a kijárási korlátozásról szóló központi szabályoknál szigorúbb feltételeket határozhatnak meg a településeken.

A rendelet módosította a korábbi nyitvatartási időre vonatkozó szabályokat is. Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyagtöltő állomás kivételével üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.
A veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan vizsgáljuk, hogy milyen helyi döntésekkel tudjuk segíteni a koronavírus járvány terjedésének lassítását Szekszárdon. Ennek érdekében napi rendszerességgel konzultálunk – immáron online módon – a helyi operatív törzzsel, a városi rendőrkapitánnyal, a tiszti főorvos asszonnyal, és más szakemberekkel, elemezve az igen gyorsan változó körülményeket, egyeztetve a bevezetendő intézkedéseket. Sok döntés született már, elsőként az óvodák, bölcsődék bezárásáról, majd a helyi intézmények, sportlétesítmények tekintetében születtek döntések. A veszélyhelyzet miatt krízishelyzetbe került szekszárdiak megsegítése érdekében gyors döntés született az ellátások tovább folyósításáról, élelmiszer csomagok osztásáról, melyeket további döntéseknek kell majd követniük. A leginkább veszélyeztetett, idősek korosztályába tartozó, illetve a fogyatékkal élő szekszárdi lakosok ellátása érdekében széleskörű összefogással nagyon hamar sikerült megszervezni a segítségnyújtást. Azóta jól látszik, hogy az igények napról napra növekednek, ezért itt is külön szeretném megköszönni a szociális intézményeinkben dolgozók és a munkába bekapcsolódó sok-sok szekszárdi önkéntes segítő heroikus munkáját. Számos más intézkedésre is sor került – például a közterületek fertőtlenítésének elrendelése –, melyekkel mind-mind az volt a cél, hogy a szekszárdiakat a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítsük a védekezésben, és megtegyünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a már unásig ismételt felhívásnak eleget tudjanak tenni: „maradj otthon, maradjanak otthon!”

Az elmúlt napok szekszárdi eseményeit elemezve úgy gondolom, hogy a többség megértette az üzenetet, legtöbben valóban igyekeznek eleget tenni annak a közösségi elvárásnak, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. Mint mindig, vannak azonban most is olyanok, akik nem érzik át a saját, egyéni felelősségüket, hogy most valamennyiünknek tennünk kell annak érdekében, hogy a járványt lassítsuk. Emiatt úgy gondolom, hogy a kormány által bevezetett kijárási korlátozásra vonatkozó szabályoknak az eddiginél sokkal szigorúbb ellenőrzésére, és szankcionálására van szükség. Nem cél a büntetés, de minden erőnkkel azon kell lennünk településünk közössége érdekében, hogy a járvány növekedését Szekszárdon is lassítsuk. Fontos ez a szekszárdi egészségügyi ellátórendszer, és a Balassa János kórház – mely mint tudják járványkórházként került kijelölésre – tehermentesítése érdekében is, hogy a valóban súlyos állapotba kerülő szekszárdiak majd a lehető legjobb ellátáshoz jussanak.
Az elmúlt napokban úgy érzékeltük, hogy Szekszárdon a távolságtartás szempontjából a bevásárlás és a szabadidős tevékenységek tekintetében jelentkezik a legtöbb probléma.

Mindezek érdekében az alábbi intézkedéseket hoztam:
1. A szekszárdiak az otthonaikat csak a kijárási korlátozásról szóló jogszabály szerinti indokolt esetben hagyhatják el, melynek szigorú ellenőrzésére megkerestem a helyi rendőrséget.
2. A közterületeken, közparkokban kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak és közlekedhetnek együtt, másoknak egymástól legalább öt méteres távolságot kell tartani. A közterületi csoportosulások ellenőrzése és megszüntetése érdekében szintén megkerestem a helyi rendőrséget.
3. Sporttevékenységet – az egy háztartásban élőkön kívül – közterületen kizárólag egyedül, illetve egymástól tíz méteres távolságra lehet végezni.
4. A tanya látogatása, az ottani munkavégzés viszont engedélyezett, természetesen a távolságtartási szabályok betartásával.

Megkeresem a szekszárdi üzletek, bevásárló központok üzemeltetőit az alábbi intézkedések iránt:
1.) A városban és környékén élők, valamint kollégáik védelme érdekében, - amennyiben még nem tették, - azonnali biztonsági intézkedéseket vezessenek be. Gondoskodjanak arról, hogy a vásárlók minden körülmények között tartani tudják egymástól a szükséges 1,5 méteres távolságot;
2.) Jól látható módon tájékoztassák a vevőket az üzlet bejáratánál, illetve az üzletben a fertőtlenítéssel, a távolságtartással és egyéb biztonsági intézkedéseikkel kapcsolatban.
3.) Szervezési intézkedéssel gondoskodjanak arról, hogy az üzletekben csak annyi vásárló tartózkodjon, hogy a bevezetett biztonsági intézkedéseket, különösen a távolságtartásra vonatkozóan, be tudják tartani, tartatni.
4.) A dolgozóikat lássák el védőfelszereléssel, maszkkal és kesztyűvel.

Emellett a korábbi intézkedések továbbra is hatályban maradnak. Folyamatosan vizsgáljuk azokat a helyszíneket, ahol nagyobb csoportosulás alakulhat ki, és további szigorításokról születik döntés, ha ez szükséges a szekszárdiak érdekében.

Tudom, hogy a már bevezetett korlátozások és a jövőben még várható további szabályok betartása mindenki számára megterhelő, különösen a húsvéti ünnepekre ránk köszöntő jó időben. Nehéz nélkülöznünk szeretteink ölelését, idős szüleink kezének simogatását. Nehéz elfogadni, hogy most nem látogathatjuk meg a rokonainkat, nem ünnepelhetünk a barátainkkal a megszokott módon. Nem kerekedhetünk fel majd hétfőn, hogy meglocsoljuk a lányokat, asszonyokat, és a lányos házak sem fogják a megszokott vidám készülődéssel várni a locsolókat. És nehéz elmagyarázni a gyerekeknek, hogy nem mehetnek le focizni a barátaikkal, nem hintázhatnak a játszótereken. Ez a húsvét más lesz. Most azzal tudunk egymásért és szeretteinkért tenni, ha otthon maradunk. Mindenki.
Nagyon köszönöm a fegyelmet és a türelmet, mely a szekszárdiak többségét jellemzi. Köszönöm a sok-sok segítséget, amit a munkánkhoz kapunk. Köszönöm, Szekszárd!

Minden szekszárdinak áldott és békés húsvétot kívánok!

Vigyázzanak magukra, vigyázzuk egymásra Szekszárd!

husvet.jpg