Háziorvosi ügyeleti központ épül a megyeszékhelyen

2019.10.08

Az Ybl Miklós utcai irodaház átalakításával hoznak létre új egészségügyi intézményt Szekszárdon.

Az állami tulajdonban, a Tolna Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő több mint 1700 négyzetméteres irodaházat négy éve felújították. Az energetikai rekonstrukció azonban nem érintette az épület egyéb belső szerkezeteit, az elavult épületvillamossági rendszert, az épületgépészet víz- és szennyvízvezetékeit, és kapcsolódó berendezési tárgyait.

Az új funkciójú ingatlan földszintjén gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki külön adminisztrációs helyiséggel, elkülönítővel. Emellett egy felnőtt ügyeleti rendelőt fektetővel, orvosi szobával, valamint külön bejárattal rendelkező gyermek ügyeleti rendelőt váróval, elkülönítővel. A három rendeltetési egységhez a személyzet és a betegek részére is külön szociális blokk épül, lesz akadálymentes WC, babakocsi-tároló, illetve felnőtt és gyermek várót létesítenek a szükséges közlekedőkkel. Az emeleten kap helyet a területi védőnői szolgálat több szobával és védőnői tanácsadó helyiséggel, vizsgálóval, előadások megtartására alkalmas előadóteremmel és a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel.

„Szekszárdon több helyen működnek orvosi ügyeleti és védőnői funkciók, ezért a magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása és a gazdaságosabb üzemeltetés miatt egy épületbe történő integrálásuk indokolt volt” – mondta Ács Rezső polgármester. Megjegyezte, a következő két nagy projekt – ahol használatbavétel és felújítás történik – a volt Gyermekek Háza és a SZÜV-ként emlegetett épület.  

„Átadtuk a kulcsot – tette hozzá dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, utalva arra, hogy a kormányhivatal átadta a használati jogot. – Örülök, hogy együtt tudtunk működni a szekszárdi önkormányzattal, a birtokba vevőnek az kívánom, használják egészséggel az épületet.”  

Az új orvosi komplexum uniós forrásból és önkormányzati önerőből valósul meg. Az építés kivitelezésének összege bruttó 252 millió forint, a szekszárdi önkormányzat 67,7 millió forint önrészt biztosít a beruházáshoz. A projekt tervezője a Városfejlesztési Kft., kivitelezője a szekszárdi Ács- és Állványozó Kft. Az építkezés befejezésének várható időtartama – a munkaterület átadásától számítva – tizenkét hónap.