Hatmillió forint újabb illegális hulladéklerakó helyek felszámolására

2021.11.11
 
Illegális szemétlerakóhelyek megszüntetéséért küzd ismét Szekszárd önkormányzata. A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében hirdette meg. Gyurkovics János alpolgármester a nyertes pályázatról szerdán tartott sajtótájékoztatót Józsefpusztán. A helyszínen látható volt mintegy hetven köbméternyi szemét, kerti bútor, televízió, gyermekjáték, fotel, hűtőszekrényrész. Elmondta: ismeretlenek kisteherautóval is érkeznek lomokkal, inkább felvállalják, hogy lebukhatnak, szennyezik a környezetet. A józsefpusztai szeméthalmot az önkormányzat most több másikkal együtt elszállíttatja ártalmatlanításra. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a hulladéknak a szemetes edényekben és az erre kialakított hulladéklerakókban van a helyük, így Szekszárdon a hulladékudvarba szállíthatja mindenki a keletkező nagyobb mennyiségű szemetet.
 
Az önkormányzat idén huszonöt millió forintot költött az illegális szemétlerakók felszámolására pályázati forrásból, saját erőből pedig több, mint 47 millió forintot költött erre a célra. A közelmúltban nyert hatmillió forint mellett tavasszal volt egy tizenkilenc millió forintos projekt, ugyanúgy a „Tisztítsuk meg az Országot!” programban – itt három és fél millió forintot még kamerarendszerre is fordíthatott a város, hogy megakadályozza a szemét újratermelődését. A mostani hatmillió forintból tíz helyszínen 650 köbméter szemetet sikerülhet az önkormányzatnak összeszedni, ártalmatlanítani.
 
Az önkormányzat idén felszámolt pályázatból kétezerötszáz köbméter, önerőből ezeregyszáznyolcvan tonna illegális hulladéklerakót. Hétszázhetvenöt tonna lomot, építési törmeléket, egyéb hulladékot gyűjtöttek be közterületről. Ugyancsak közterületről ötszáznyolcvanhét tonna zöldhulladékot szállítottak be.
 
IMG-2963.jpg