Hasznos információk a szúnyoggyérítésről

2024.07.24
 
Tájékoztató
 
A katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést. Az egységes védekezés így költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt. A központi szúnyoggyérítési program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti.
A szúnyoggyérítési program ütemezése az alábbi linken elérhető:
 
Szúnyoggyérítésnél használt vegyszer neve: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer
Színe: sárga
Szaga: aromás szénhidrogén
Halmazállapota: folyékony
Kijuttatás módja: földi szállító eszközzel, ULV módszerrel. Az ULV módszer lényege, hogy – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem meleg füstös, ködölős módszerrel juttatják ki, hanem a vegyszert önmagában, hordozó közeg (füst) nélkül „spriccelik” ki speciális szerkezettel, rendkívül kis, alig fél liter / hektár mennyiségben, így maga a vegyszer kijuttatása emberi szemmel nehezen érzékelhető. 
Ez a mennyiség a csípőszúnyogok mellett csak az érzékenyebb rovarokat (pl. muslicák, levéltetvek repülő alakjai) pusztítja el, azaz a rovarevő madarak, denevérek nem maradnak táplálék nélkül. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad, azaz kötelező előírás, várakozási idő sem a parkokban, sem a kiskerti növényekre vonatkozóan nincs.
Ettől függetlenül tanácsos megtenni az észszerű óvintézkedéseket (pl. ne tartózkodjanak a kezelő jármű közvetlen közelében, élelmiszer, gyermekjáték ne maradjon kint a teraszon, száradó ruhák leszedése, stb.)
 
A munkakezdés ideje minden esetben napnyugta után van, így a lakosság többsége nem találkozik a kezeléssel.
 
A méhészetekre sem jelent tényleges kockázatot az eljárás, ennek ellenére őket is időben értesíti a Polgármesteri Hivatal.
 
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.