Harc a műanyag zsákok ellen

2022.05.17
 
Az önkormányzatnak és a szolgáltató Alisca Terra Nkft.-nek is komoly gondot okoz a zöldhulladék-szállítási napokon nem lebomló műanyag zsákokban kirakott növényi nyesedék. Ezeket a „fekete zsákokat” a járatok rendszerint nem viszik el, mert tönkre tennék vele azt az értékes komposztot, ami a háztartásoknál képződött zöldhulladékból készül, különválogatásukra pedig nincs lehetőség.
 
A házak előtt maradó műanyag zsákok általában még napokig „díszítik” az utcákat. Ezek begyűjtése plusz időt, energiát és pénzt emészt fel. A műanyag zsákok miatt a tartalmuk nem hasznosítható, kommunális hulladékként végzik a cikói lerakóban, pedig növényi tápanyag is készülhetne belőlük.
 
A megoldás már évek óta adott: a háztartásoknak ingyenesen biztosított környezetkímélő lebomló zsák. Gyurkovics János alpolgármester és Szabó Antal, a hulladékszállítást végző Alisca Terra Nkft. ügyvezetője sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a téma fontosságára, a lakosság együttműködését kérve.
 
Szerdán és csütörtökön a házak előtt még kint lévő műanyag zsákos zöldhulladékot összeszedi az Alisca Terra és kommunális hulladékként elszállítja Cikóra, a számlát az önkormányzat rendezi. Szabó Antal ügyvezető ugyanakkor kiemelte, ha már az önkormányzat éves szinten tízmillió forintot is meghaladó összeget fordít csak a rendkívüli zöldjáratok működtetésére és az ahhoz kapcsolódó rendszer fenntartására, akkor érdemes lenne élni vele.  
 
A nyolc államilag finanszírozott zöldhulladék-szállításhoz nyolc lebomló zsákot ad a szolgáltató minden háztartásnak, de ezen felül az önkormányzat minden hónapban öt darabot biztosít ingyen. Egyszerre háromhavi adagot lehet elvinni az Alisca Terra Epreskert utcai ügyfélszolgálatáról.
 
A zsák kukoricaliszt alapú anyagból készül és nedves környezetben, vagy erős fény hatására három héten belül megkezdődik a lebomlása, ezért érdemes a legkevesebb ideig tárolni a zsákban a zöldhulladékot, nehogy még szállítás előtt meggyengüljön annyira, hogy elszakad. Az is fontos, hogy csak a szállítást megelőző napon tegyék ki a zsákokat az utcára, ne csúfítsa a környezetet.
 
Ezek a zsákok most az áremelkedés miatt ötször annyiba kerülnek, mint eddig. 50 helyett 250 forintot fizet darabjáért az önkormányzat, ugyanakkor Gyurkovics János alpolgármester hangsúlyozta, hogy a város tisztasága, rendezettsége érdekében az önkormányzat továbbra is vállalja ezek költségeit, a lakosságot pedig arra kérik, hogy éljenek a lehetőséggel és óvják a város környezetét, csak lebomló zsákokban tegyék ki a zöldhulladékot. Ezzel együtt az alpolgármester a közterület felügyelők határozottabb fellépését ígérte azokon a helyeken, ahol továbbra is nem lebomló műanyag zsákokban teszik ki a zöldhulladékot.
 
Szabó Antal kitért arra is, hogy az egyben, ömlesztve kirakott ágakat, gallyakat nem tudják kezelni az Alisca Terra munkatársai, valamint a járművek tönkre mehetnek a nagy és vastag ágaktól. A megoldás ebben az esetben a kötegelés. Ezek méretét úgy érdemes kialakítani, hogy egy kuka méretét ne haladják meg és a szállítást végzők fel tudják emelni.
Ha nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik otthon, azt a Damjanich utcai hulladékudvarba egyénileg is el lehet szállítani térítésmentesen. Ilyenkor nincs szükség kötegelésre, aprításra, mert onnan konténerekben szállítják a komposztáló telepre, ahol megtörténik a hulladék feldolgozása.
 
DSC_5438.JPG