Fontos befektetési célpont az egészségügy

2020.04.24

A Szabó Dezső és a Béri Balogh Ádám utcák kereszteződésébe tervezett új orvosi rendelő ügyével kezdte hagyományos hétértékelőjét Ács Rezső polgármester.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság február 10-ei ülésén támogatta a tervet és felhívták a szerződés megkötésére. Ezt követően a környéken élők petíciót nyújtottak be az önkormányzathoz, illetve levelet írtak a polgármesternek. A beruházás elodázásáról mind ez idáig nem született döntés – a közgyűlés felkérte a főépítészt a lehetséges helyszínek vizsgálatára. A veszélyhelyzet kihirdetése után a polgármester úgy döntött, csúszással is, de kezdődjön meg a kivitelezés. A csütörtöki tiltakozó akció kapcsán beszámolt arról, 4700 ember alapegészségügyi ellátását biztosítaná az új rendelő. Ács Rezső elmondta, mindenképpen szeretné megvalósítani a projektet - a lakosság többsége egyetért a tervvel -, hiszen a mostani pandémiás helyzet is rámutat az egészségügy fejlesztésének fontosságára.   

Az önkormányzat folyamatosan szerzi be a védőfelszereléseket az önkormányzati intézményrendszerben, a gyermek- és szociális intézményekben, az egészségügyi alapellátásban dolgozóknak, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények munkatársainak, valamint az önkormányzati cégeknél foglalkoztatottaknak. Eddig több mint 11 ezer pár kesztyűt, sebészeti maszkból négyezret, FFP2-es maszkból 375-öt, lábzsákból 300 párat osztottak ki, fertőtlenítő folyadékból 250 liter fogyott – tette hozzá a polgármester.

A Szociális Központ 263 fő hatvanöt év feletti idősnek biztosítja az ebédet házhozszállítással. Az önkormányzat napi szinten már több mint négyszáz gyereknek szállít ebédet, összesen kilenc autó vesz részt a kiszállításban. Ács Rezső kitért arra is, hogy a szekszárdi önkormányzat segítségnyújtás céljából már 196 időskorúval áll kapcsolatban, az ő ellátásukat a Humánszolgáltató Központ munkatársai mellett 33 önkéntes is segíti.

A polgármester arról szintén beszélt, megtörtént a 2020-as költségvetési rendelet első módosítása, amely az átcsoportosításokat, zárolásokat tartalmazza. Az volt a fő szempont, hogy az ellátottak juttatásait ne csökkentsék. A veszélyhelyzet miatt az önkormányzat bevétel kiesése 1,5 milliárd forint, szociális területen mostanáig tízmillió forinttal többet költött az önkormányzat.

Közölte azt is, az önkormányzat kedvezményekkel segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Bevezették a törlesztési moratóriumot. A helyi adók befizetésének határideje május 31. helyett szeptember 30-ra módosult. A Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. vagyonkezelésében lévő önkormányzati tulajdonú, nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetén a bérlőknek június 30-ig nem számláznak bérleti díjat. A taxiállomások használatáért fizetendő második negyedéves közterület-használati díj megfizetését június 30-ig szintén felfüggesztették.