Földi úton küzdenek a vérszívók ellen

2019.06.27

Szekszárd területén július 2-án, kedden a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) földi kémiai technológiával szúnyogirtást hajt végre.

A gyérítés során melegköd-képzéses permetező szerkezettel felszerelt speciális járművel járják végig a megyeszékhely utcáit. A permetcseppeket mintegy ezer hektáron juttatják a levegőbe és 600 liter szert szórnak ki egy alkalommal. Az irtás hatékonyságát a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium ellenőrzi majd, ha a permetezés nem volt eredményes, a kivitelezők megismétlik az eljárást. A vérszívók elleni harc abban az esetben lehet hatékony, ha megfelelőek az időjárási körülmények. Szélcsendes, párás idő és 15-35 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. A gyérítés az esti napnyugtát megelőző időszakban történik. A pótnapokat szerdára és csütörtökre tűzték ki.
Az elmúlt években egyébként két-három új fajt is azonosítottak Magyarországon, de csak elszórt populációkról van szó, és azok sem stabilak.