Fennmaradnak a húsvét előtt bevezetett korlátozások

2020.04.17

Az önkormányzatok a múlt hétvégéhez hasonlóan szombaton és vasárnap is szigoríthatnak a korlátozáson, mert a módszer jól vizsgázott a húsvéti ünnepek alatt.

Tisztelt Szekszárdiak!
A polgármesterek újra felhatalmazást kaptak arra, hogy – a húsvéti hétvégéhez hasonlóan – április 18. (szombat) 0.00 órától április 19. (vasárnap) 24.00 óráig terjedő időtartamra a kijárási korlátozásról szóló központi szabályoknál szigorúbb feltételeket határozhatnak meg a településeken. Az elmúlt hétvégén bevezetett helyi szabályokkal kapcsolatos tapasztalatok és az azóta is érkező észrevételek, javaslatok alapján úgy látjuk, hogy a lakosság, illetve a helyi közösség tagjai egyetértenek a szigorításokkal.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a polgármestereknek csak a közterületek használatával kapcsolatosan van felhatalmazásuk szigorúbb szabályok bevezetésére. Emiatt például a bevásárlásra, az üzletek működését érintő kötelezések bevezetésére a helyi önkormányzatnak jelenleg nincs hatásköre. Úgy látjuk azonban, hogy a bevásárlással kapcsolatosan, különösen a nagyobb bevásárlóközpontok vonatkozásában az üzletek üzemeltetőinek nagy felelőssége van a vírus terjedésének lassítása érdekében. Emiatt már korábban felhívást intéztem a városban működő üzletek üzemeltetőihez, melyre külön, írásban kértünk tájékoztatást tőlük az általuk meghozott intézkedésekről.

Úgy látjuk, hogy a szekszárdiak többsége továbbra is egyetért azzal, hogy a már bevezetett
intézkedéseket szigorúan be kell tartatni, ezért megkerestük a rendőrséget és a honvédséget, hogy ebben segítséget nyújtsanak. Érkeztek azzal kapcsolatban is megkeresések, hogy más településekhez hasonlóan a közkedvelt kirándulóhelyeket, főként a sötétvölgyi kirándulóközpontot zárjuk le. A kérdésben egyelőre az az önkormányzat álláspontja, hogy addig, amíg ezeken a helyeken a zömmel Szekszárdról, adott esetben panelházakból érkező kirándulók fegyelmezetten, a távolságtartás szabályaira tekintettel viselkednek, biztosítani szeretnénk az amúgy is nehéz helyzetben élő, főként gyermekes családok számára a kirándulás lehetőségét. Amint azonban mindez olyan méreteket ölt, mely miatt a biztonság nem garantálható, meghozzuk a szükséges intézkedést. A rendőröket arra kértem, hogy folyamatosan figyeljék ezeket a helyeket. Kérjük, hogy jelezzék számunkra, ha olyan eseményt észlelnek, melyre tekintettel szükség lehet intézkedésre. Kérem azt is, ha a kijárási korlátozással kapcsolatosan rendellenességet tapasztalnak a 112-es segélyhívó telefonszámon jelezzék azt. Sokszor utólag kapunk bejelentést egy-egy csoportosulásról vagy más jogsértésről, melyek miatt több nap után már lehetetlen intézkedni.

A szekszárdiak többsége tehát megértette az üzenetet, és tényleg csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát. Sajnos azonban továbbra is vannak, akik miatt szükség van a szigorú ellenőrzésre. Azt gondolom, hogy a legfontosabb, hogy a már bevezetett kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat mindenki betartsa, illetve, hogy ezeket szigorúan ellenőrizzék a hatóságok, ha kell szankcionálják!

Szekszárd lakóinak biztonsága érdekében minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy a járvány terjedését Szekszárdon is lassítsuk. Mindezekre tekintettel az előttünk álló hétvégére ismét elrendelem az alábbi helyi szabályokat:
1. A szekszárdiak az otthonaikat csak a kijárási korlátozásról szóló jogszabály szerinti indokolt esetben hagyhatják el, melynek szigorú ellenőrzése céljából megkerestem a helyi
rendőrséget és a honvédséget. 
2. A közterületeken, közparkokban kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak és
közlekedhetnek együtt, másoknak egymástól legalább öt méteres távolságot kell tartani. A közterületi csoportosulások ellenőrzése és megszüntetése érdekében szintén megkerestem a helyi rendőrséget és a honvédséget.
3. Sporttevékenységet – az egy háztartásban élőkön kívül – közterületen kizárólag egyedül,
illetve egymástól tíz méteres távolságra lehet végezni.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzat az üzletekre nézve további szigorítást nem rendelhet el, felhívással éltem a szekszárdi üzletek, bevásárló központok üzemeltetői felé az alábbi intézkedések megtétele iránt:
1. A városban és környékén élők, valamint kollégáik védelme érdekében – amennyiben még nem tették –, azonnali biztonsági intézkedéseket vezessenek be. Gondoskojanak arról, hogy a vásárlók minden körülmények között tartani tudják egymástól a szükséges 1,5 méteres távolságot. 
2. Jól látható módon tájékoztassák a vevőket az üzlet bejáratánál, illetve az üzletben a
fertőtlenítéssel, a távolságtartással és egyéb biztonsági intézkedéseikkel kapcsolatban. 
3. Szervezési intézkedéssel gondoskodjanak arról, hogy az üzletekben csak annyi vásárló
tartózkodjon, hogy a bevezetett biztonsági intézkedéseket, különösen a távolságtartásra
vonatkozóan, be tudják tartani, tartatni. 
4. A dolgozóikat lássák el védőfelszereléssel, maszkkal és kesztyűvel.

Az üzletek által megtett intézkedésekről írásban kértem tájékoztatást, ezekről külön is tájékoztatni fogom a szekszárdiakat. Emellett a korábbi intézkedések továbbra is hatályban maradnak. Folyamatosan vizsgáljuk azokat a helyszíneket, ahol nagyobb csoportosulás alakulhat ki, és további szigorításokról születik döntés, ha ez szükséges a szekszárdiak érdekében. 

Az elmúlt időszakban sok intézkedést vezetett már be az önkormányzat a szekszárdiak biztonsága érdekében, az idősek, a fogyatékkal élők, a gyermekek és a leginkább rászoruló szekszárdiak ellátása érdekében. Ezen a téren folyamatosan keressük a további lehetőségeket a segítségnyújtás érdekében. Nagyon sok segítséget kapunk a városban működő cégektől, civilszervezetektől, de ki kell emelni a városlakók összefogását is. Az önkéntes munkát végző szekszárdiak önzetlensége tiszteletre méltó és megható. Köszönöm a segítségüket, és köszönöm azokat a felajánlásokat is, melyek révén az ő munkájukat könnyíthetjük. Kiemelten köszönöm a szociális intézményeinkben dolgozóknak- és az egészségügyi szakemberek lelkiismeretes munkáját. De nem felejtkezhetünk meg azokról sem, akik a szekszárdiak ellátásában bármely területen dolgoznak! Köszönjük az eladók, takarítók, buszsofőrök, és mindenkinek a munkáját, akik a közösség érdekében ebben a nehéz helyzetben is lelkiismeretesen és tisztességgel végzik a munkájukat!
Nagyon köszönöm a fegyelmet és a türelmet, mely a szekszárdiak többségét jellemzi.

Köszönöm, Szekszárd!
Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Ács Rezső polgármester