A felvonulások hétvégéje jön Szekszárdon

2022.06.09
 
A Pünkösdi Hal- és Vadünnep sikeres lebonyolítása után ezen a hétvégén is folytatódnak a látványos programok Szekszárdon. Június 11-én a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál programjai és az Európai Borlovagrend szekszárdi avatóünnepsége is szemet gyönyörködtető külsőségek közepette lesz jelen a városban.
A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál harminc hazai és határon túli településen – köztük Szekszárdon – egyszerre mutatja be, hogy milyen eredményeket értek el a fesztivál névadójáról elnevezett alap támogatásainak köszönhetően a népművészeti örökség ápolása területén. Szekszárdon 37 Tolna megyei egyesület 900 táncosa vonul fel reggel 9:20-kor a Szent István térről a Garay téren át a Béla király térre a 10 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteletre, majd 11 órától össztánc és többszáz-szoknyás karikázó várja a közönséget, 12 órakor pedig a menet énekszóval, muzsikával vonul le a térről. 14 órától a város különböző területein lesznek táncbemutatók, melybe a látogatók is bekapcsolódhatnak. A nagyáruházak (Tesco, Interspar) parkolói mellett az Energia parkban és a Szent István téren is találkozhatunk a színes forgatagokkal. 17 órakor Színpompás Tolna megye címmel a Művészetek Házában Tolnai tájak, népcsoportok és falvak viselet bemutatója kezdődik. Ugyanebben az időben a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében, táncház várja a közönséget benne játékokkal, érdekességekkel.
 
Ugyancsak június 11-én ad otthont Szekszárd az Európai Borlovagrend avatóünnepségének. Az ötezer főnél is népesebb, a Habsburg család által életre hívott lovagrend többszáz hazai tagja látványos külsőségek mellett rendez felvonulást az avató ünnepség előtt a Béla király téren 15:45-kor, majd az ünnepség után ismét, 18:15-kor. Különlegesség, hogy a felvonuláson itt lesz a Szent Korona hivatalos másolata koronaőrök kíséretében. Az Európai Borlovagrend is szeretettel várja az érdeklődő lakosságot.