Felhívás a lakossághoz a rókák veszettség elleni védekezéséről

2019.09.29

Felhívás

 a lakossághoz a rókák veszettség elleni védekezéséről

 

1.     A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.

2.      A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992. októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina. 2004-2007. között az ország teljes területén zajlott a program, majd a kezelt területeket a járványügyi helyzet kedvező alakulása következtében fokozatosan csökkenteni lehetett. Jelenleg az ország déli és keleti határa mentén folytatódik a vakcinázás.

3.      A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.

4.      A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT.  A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI!  Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:

a.)   ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70 %-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség;

 b.) ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

5.      A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani és csak pórázon szabad közterületre vinni.  A jelzett időszak alatt a kezelt területen a járási fő-állatorvos EBZÁRLATOT ÉS LEGELTETÉSI TILALMAT RENDELT EL!

Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétkeket.

6.      Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT vagy VADÁSZTÁRSASÁGOT.

7.      Kérjük, hogy a fentiekről gyermekét is tájékozassa.

8.      További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

9.      A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA:

 

2019. október 09. – október 13.