Euróban és dollárban is fizethető az iparűzési adó

2023.01.09
 
 
Tisztelt Adózók!
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX. 26.) számú Korm. rendelet értelmében az iparűzési adó fizetési kötelezettséget euróban vagy amerikai dollárban is lehet teljesíteni. Az új szabály egyszerűsítést jelenthet azoknak az adózóknak, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A szabályozás alapján ezt a helyi adót 2023. január 1-jétől kezdve már nemcsak forintban, hanem amerikai dollárban vagy euróban is be lehet fizetni.
 
Az adózó a 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által a helyi iparűzési adót bevezetett önkormányzat részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.
 
A Kincstár a fizetési kötelezettség teljesítésére számlájára utalt euró- vagy amerikai dollár összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint a Kincstár számlavezető bankjához történő beérkezésekor érvényes árfolyamon számított és a Magyar Nemzeti Bank mindenkor hatályos Általános Üzleti Feltételeiben foglaltak szerint a Kincstár számláján jóváírt forintösszegét haladéktalanul átutalja az önkormányzat helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.
 
Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámláján a Kincstár által az önkormányzat helyi iparűzési adóbeszedési számlájára átutalt összeget tünteti majd fel befizetésként. A devizában megfizetett helyi iparűzési adó megfizetésének napja a hivatkozott Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja, azaz az ilyen jellegű utalást célszerű néhány nappal hamarabb indítani!
 
Szekszárd MJV Önkormányzat részére megnyitott számla adatai:
Számla száma: 10046003-00337074-02120018
Számla IBAN száma:  HU89 1004 6003 0033 7074 0212 0018
 
Felhívjuk a Tisztelt Adózók figyelmét, hogy a deviza átutalás kezdeményezésekor a fizető félnek minden esetben fel kell tüntetnie az önkormányzat Kincstárnál vezetett 28 karakter hosszúságú nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámán (IBAN) túl a számlavezető („account with institution”) Magyar Államkincstár BIC kódját: HUSTHUHB, valamint a Kincstár levelező („correspondent”) bankjaként a Magyar Nemzeti Bank BIC kódját is: MANEHUHB.
SEPA átutalás esetén a kedvezményezett bankja BIC kódjaként a Kincstár HUSTHUHB BIC kódját kell feltüntetni.
 
(A forintban történő adófizetést továbbra is Szekszárd MJV Önkormányzat Helyi iparűzési adó bevételi számla 11746005-15416566-03540000 javára kell teljesíteni.)
 
Szekszárd Megyei Jogú Város Jegyzője, mint elsőfokú Adóhatóság