Emlékművet állítottak a COVID járvány áldozatainak

2022.05.26
 
A Tolna Megyei Balassa János Kórház Fertőző osztályának dolgozói gondolták úgy még 2021. decemberében, hogy enyhítene a lelkükön, ha készülne egy emlékmű a COVID áldozatainak – mondta beszédében dr. Bali Ildikó osztályvezető főorvos. A fertőző osztály vezetője kiemelete, hogy a járvány elleni küzdelemben a kórház egészségügyi dolgozót nem vesztett ugyan, de rengetegen megbetegedtek.
Magyarországon 2020. március 4-én észlelték az első koronavírusos megbetegedést, a szekszárdi kórházban pedig március 16-án találkoztak első alkalommal a kórral. A járvány csúcsán egyszerre 226 beteg feküdt az osztályon és volt olyan nap, amikor ötvennél is több beteget kellett felvenniük. Most mindössze egyetlen páciens fekszik az osztályon, de a főorvos jelezte, hogy a vírus ősszel újra támadni fog, bár kevésbé lesz veszélyes, mint eddig. A szakember itt is az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.
Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere beszédében figyelmeztetett, hogy a természet ereje alázatot parancsol, mert a tudományos-technikai fejlődés nem teszi sérthetetlenné az embert. Hála illeti mindenekelőtt azokat, akik az első vonalban küzdöttek: az orvosokat, az ápolókat, a szociális szféra dolgozóit, a technikai segítőket. Névtelenek tömegét, akik erejüket, egészségüket nem kímélve dolgoztak és dolgoznak nap, mint nap, miközben személyes életük, családjuk éppúgy veszélynek volt kitéve, mint bárki más halandóé. Emberfeletti küzdelmük eredménye is, hogy ma nyugodtan léphetünk közösségeinkbe, akadálytalanul végezhetjük munkánkat, aggodalom nélkül, bár elővigyázatossággal élhetjük mindennapi életünket.
Süli János államtitkár – aki maga is elkapta a betegséget és a szekszárdi kórházban lábadozott – úgy fogalmazott, hogy nemcsak az elhunytaknak, hanem valamennyi érintettnek kell szóljon ez az emlékmű, mentősöknek, ápolóknak, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Az országgyűlési képviselő megosztotta saját tapasztalatait is, ennek kapcsán pedig úgy látja, az emlékműnek azt az üzenetet is közvetítenie kell, hogy többet foglalkozzunk saját egészségünkkel és higgyünk azokban, akik értünk dolgoznak.
Az emlékművet Bíró László püspök áldotta meg, kiemelve, hogy az első magyarországi emlékhelye ez a COVID járvány áldozatainak, ami külön jó érzéssel tölti el szakszárdiként.
 
IMG-4828.jpg