Elkezdődött a Neumann verseny döntője Szekszárdon

2023.03.23
 
Az I. Béla Gimnázium 2023-ban immár 19. alkalommal rendezi meg Szekszárdon a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjét. A verseny az informatikai tehetségkutatás egyik jó lehetősége hazánkban, melynek elindítása a város díszpolgára, Kovács Győző nevéhez fűződik és a gimnázium az ő szellemében bonyolítja mai napig a rendezvényt. Idén a határainkon túlről, Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek fiatalok, hogy bizonyítsák informatikai tehetségüket.
 
A résztvevőket Hajós Éva igazgató és dr. Baráth Csilla, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, szakmai vezetője köszöntötték, valamint Ács Rezső polgármester képviseletében Posta Zoltán, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság tagja szólt az indulókhoz, felidézve egy anekdotát, ami szerint amikor Pólya György, a világhírű matematikus, a heurisztika kidolgozója Zürichben tartott haladó szemináriumot diákoknak, egy állítással kapcsolatban megjegyezte: ez még nem bizonyított, és lehetséges, hogy igen nehéz is a bizonyítása. Ám öt perc után az egyik hallgató felállt, és felírta a táblára a bizonyítást. Ő volt Neumann János, a verseny névadója.
Posta Zoltán szerint ez jó példa arra, hogy egy fiatal gondolkodása sokszor mennyivel gördülékenyebb, kreatívabb is lehet, mint egy valóban magas szintű tudással felvértezett, ám a rutin és a beidegződések béklyójában mozgó gondolkodóé.
 
A fiatal informatikus tehetségek péntekig versenyeznek Szekszárdon.
 
IMG-8432.jpg