Díszpolgári címet kapott Bíró László püspök

2019.08.30

Kitüntetéseket, elismerő címeket adott át Ács Rezső polgármester a Szekszárd Város Napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen.

Átalakult a siker fogalma, mai értelmezés szerint hozzá tartozik az ismertség, a címlapon való megjelenés, és korunk egyik értékmérője, a közösségi oldalakon begyűjtött lájkok száma. Tudjuk jól, hogy nem mindig volt ez így – mondta ünnepi beszédében Ács Rezső. Bizonyíték erre sok olyan egykori és mai szekszárdi polgár, akiket még a szó eredeti értelmezése szerint tekinthetünk sikeresnek. Polgárok, akiket nem foglalkoztatott a népszerűség, hírnév, elismertség. Tették azt, amit hivatásuknak, küldetésüknek tekintettek. Felsorolni is nehéz a neveket – tette hozzá a városvezető, majd példaként Dienes Valéria matematikus, filozófus, táncpedagógus, dr. Szakály Ferenc történész, Sipos Márton úszó olimpikon, Kovács Győző informatikus nevét említette. A magyar irodalom legmeghatározóbb alakjai, Garay János, Babits Mihály, Mészöly Miklós, Baka István és Csengey Dénes, akiknek szinte minden sorában tetten érhető a szülőváros megörökölt szellemisége, a szőlődombok világa. De követendő példa a kiváló esztéta, Csányi László, valamint a festő Mattioni Eszter munkássága is. A sorra vett elődökben egy valami mindenképpen közös: eredményeik, kiemelkedő teljesítményük kivívta környezetük elismerését. Munkásságuk, tevékenységük követendő példává emelkedett, olyan mintává, amely mércét jelenthet minden utánunk jövőnek, a világot jobbítani akaró polgárnak – jelentette ki Ács Rezső.

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése Díszpolgári címet adományozott Bíró László püspöknek. Pro Urbe Szekszárd emlékplakettet kapott Dicenty Dezső (posztumusz) és Kovács János. Közjóért kitüntető díjat vehetett át Bágyi Zsuzsanna, Czirok Róbert András, Ágostonné Béres Kornélia, Aranyi János, dr. Horváth Írisz és a Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus. Hirling Ádám kitüntető díj birtokosa lett Mátó Magdolna és Farkas Magdolna. A Tormay Károly kitüntető címben dr. Harangi Ferenc, dr. Faludi Péter és dr. Bali Ildikó részesült. A Triebler Irma kitüntető címet érdemelte ki Sütő Nándorné. A Szekszárd javáért díjat az Adval Tech Kft. kapta.

Ünnepi 2019.jpg