Csütörtök éjfélig II. fokú hőségriadó van érvényben

2023.08.22
 
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2023. augusztus 21. hétfő 14:00 órától 2023. augusztus 24. csütörtök 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan II. fokozatú hőségriasztást rendelt el. A napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is 27 fok felett alakul.
 
A polgármesteri hivatal gondoskodott a városban három helyszínen (Garay tér, rendelőintézet előtt, Babits Mihály Kulturális Központ és a Művészetek Háza között) párakapuk felállításáról, amik segítik a felfrissülést. A közterület-felügyelet munkatársai a feladatellátásuk során kiemelten kezelik a hajléktalanokat.
Vízvételi lehetőség az önkormányzat területén található ivókutaknál a parkok, játszóterek területén van.
 
Ezen kívül javasoljuk az alábbi tanácsok betartását:
 
Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
Ha a fent említettek nem megvalósíthatók, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.
Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet!
 
Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot és napszemüveget viseljünk a szemünk védelmére.
Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
 
A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!
Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!
Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet! Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!
 
A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.
 A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C h mérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.
 
Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
 
A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
 
Ha rendszeresen vagy többféle gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Ha a szobahőmérséklet 25 oC fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
 
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy ha bármi szokatlan tünetet észlel.