Csúcsot döntött a résztvevők száma

2019.07.01

Szekszárd volt a házigazdája az ötödik alkalommal lebonyolított Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja elnevezésű rendezvénynek. 

Kölesd, Zomba, Györköny és Bogyiszló után a megyeszékhely volt a helyi értékekről szóló nap rendezője. A Tolna Megyei Önkormányzat hagyományos eseményén 40 település képviseltette magát mintegy hatszáz regisztrált résztvevővel. A polgármesterek, képviselők, önkormányzati dolgozók megtöltötték a Szent István teret. A városok közül csak Dunaföldvár és Dombóvár nem vett részt a kötetlen hangulatban zajló pénteki találkozón. Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy a megyét sokan Szekszárdon keresztül ítélik meg, ezért nagy a város felelőssége. Egy megyeszékhely és egy megye azonban nem lehet sikeres, ha nincs kohéziós erő. Ezt erősíti kötetlen formában ez a különleges nap.
A települések bemutatták kultúrájukat, nagyjából kaptunk egy képet, hogy mi jellemzi a megyét. Emellett színpadi műsort, viseletbemutatót is láthattak az érdeklődők.
A települések csapatai válogatott finomságokat főztek, melyeket Kovács János és Vörös Krisztián mesterszakács értékelt. A decsiek hétféle marhahúsból készült pörköltje bizonyult a legjobbnak. Szekszárd Bérczes János energetikus irányításával medvehagymás galuskával tálalt gemenci szarvaspörkölttel nevezett a gasztroversenybe. A legszebb standot is értékelték, a versengést ezen a téren Szekszárd nyerte. A megyeszékhely-felfedező játék a tolnai négyesnek ment a legjobban. A #varamegye kiírásban Engertné Márkus Tekla diadalmaskodott. Itt a legtöbb interakciót díjazták.
Kihirdették az új tolnaikumokat is. A Simontornyai vár és a Tolnai Kékfestőműhely vált a megye kiemelt értékévé.

varamegye.jpg