Cserjét és virágot is oszt az önkormányzat

2019.05.31

A megyeszékhelyen a közterületi zöldfelületek fenntartását, felújítását Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztálya végzi. 

Feladat van bőven, elég, ha csak az elmúlt napok csapadékos időjárására gondolunk. A jéghegy csúcsát képezi a városi zöldfelületek, parkok kaszálása és tisztántartása, emellett ágyáselőkészítés, cserje és virágágyak gondozása, virágszaporítások gondozása is a feladataik közé tartozik.

A közelmúltban kezdődött az egynyári növények kiültetése a megyeszékhelyen – mondta Katz Zoltánné főkertész. Hozzátette: beszerzésből 620 ezer, saját előállításában 800 ezer forintért telepítenek virágokat. A tavaszi időszakban cserjéket 450 ezer forintért szereztek be, a teljes mennyiséget a lakosságnak osztják ki június 13-14-én a Páskum utcában. A korábbi évekhez hasonlóan kedvezményes virágvásárt is szervezett a hivatal, a lakosság mintegy 700 ezer forint értékben vásárolt palántát. Az új építésű járdákat, utakat – Rákóczi utca, Perczel lakótelep – 1,1 millióért díszíti majd sövény. A „zöld brigád” saját szaporításból eddig 250 ezerért végzett cserjeültetést.

A főkertész megjegyezte, fapótlásokat végeztek az Alkotmány, Béri Balogh Ádám, Alisca utcában. Gömbkőriseket ültettek a Bottyán hegy, Zöldkert utca, Kápolna tér, Klapka lakótelep, illetve a Baka iskola melletti zöldterületeken. Május utolsó hétvégéjén a Május 1. utca és a Béri Balogh Ádám utcai régi pincesor közötti terület újult meg klímatudatos módon.

A növényállomány rekonstrukciója egészen nyárig eltart, augusztusban pedig a Szekszárdi Helyi Közösség akciócsoport (HACS) projekt keretében a Fagyöngy és Kertész utcai játszótéren 22 fa ültetésével családbarát módon újulhat meg egy újabb városi tér. Katz Zoltánné szerint a zöldfelület létrehozása időtálló és megtérülő befektetés, amely jelentős társadalmi és környezeti előnyt is nyújt. Fenntartási költsége pedig jóval alacsonyabb, mint a középületeké. Mint elmondta, ebből a megfontolásból cserje- és virágültetést ősszel is hasonló nagyságrendben terveznek.

Zöld.jpg