Az ország teljes területén elrendelték a baromfik zárt tartását

2020.01.27

Az Országos Főállatorvos a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződés kockázatának csökkentése érdekében Magyarország területén található valamennyi állattartóra vonatkozóan azonnali hatállyal elrendelte a baromfik zártan tartását.  
 
Amennyiben a kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval nem védett, abban az esetben az állatokat állattartó épületbe bezártan kell tartani. A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. A H5N8 vírus embereket nem betegít meg, azonban minden állattartónak fontos az alábbi óvintézkedéseket betartani:

•  A szárnyasokat lehetőleg tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal.

•  Az állatok takarmányát és ivóvizét szintén tartsa fedett, oldalról is zárt helyen.

•  Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.

•  Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is.

•  Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.

•  Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.

•  Új állomány vásárlásakor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.

•  Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el. 

Fontos! Az állategészségügyi hatóság fentieknél szigorúbb  rendelkezéséket is hozhat. Ha baromfiállományában valaki bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, hívja vagy értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási kormányhivatalt.

A madárinfluenzával kapcsolatos naprakész információk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza honlapján érhetők el.