Az atomerőmű-bővítés Szekszárd fejlesztésével is jár

2019.05.09

Együttműködési megállapodást írt alá Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A paksi atomerőmű bővítésére való felkészülést szolgáló szerződés aláírása kapcsán Ács Rezső a szakképzés fejlesztését jelölte meg első számú prioritásként. Mint megjegyezte, a legnagyobb érték ma a szakképzett, jó munkaerő. Éppen ezért szeretnék összehangolni az egyetemi kar és a Szekszárdi Szakképzési Centrum munkáját, megfelelő jövőképet nyújtva a fiataloknak.  A turisztikai fejlesztésekről elmondta, a kínálat bővítésével – a helyi és megyei kulturális értékek bemutatása mellett – lehet még vonzóbbá tenni a térséget. A polgármester a megépülő kompetencia centrumról kijelentette, Szekszárd eddig nem jeleskedett az innovációs tevékenységek terén, az IQ-központ új lehetőséget jelent a követelményeknek megfelelő vállalkozások számára. Kitért arra is, Magyarországon tíz ipari park van, amely képes lenne a kapacitásfenntartással járó feladatok végrehajtására, a megyeszékhelyen 100 hektáros terület biztosítja majd az atomerőmű-bővítés sikeres megvalósítását. Szekszárd a Modern Városok Programban, valamint uniós forrásból is számos turisztikai, közlekedési projektet valósít meg, amelyek kapcsolódhatnak a paksi beruházáshoz – jegyezte meg Ács Rezső.

Süli János, Paks-Tamási térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, nemcsak Paksot, hanem a régiót is fejleszteni akarják. A két új atomerőművi blokk üzembe helyezése elősegíti a települések gazdasági, kulturális fejlődését, a szakképzett munkaerő megjelenése pozitív hatással lehet a munkaerőpiaci helyzetre. Hozzátette: az atomerőmű építésének és üzemeltetésének feltétele az is, hogy a dolgozók kulturális és szabadidős igényeit ki tudja elégíteni a régió. Az egészségügyi ellátó rendszer kapcsán a két politikus hangsúlyozta, ágyszámbővítést nem terveznek, inkább a kórházak infrastruktúráját szeretnék fejleszteni. A megállapodás szerint a felek kiemelten együttműködnek majd a gazdaság- és térségfejlesztés, munkahelyteremtés és képzés terén, közös tevékenységük kiterjed az egészségügyi, a kulturális, sport- és turisztikai fejlesztésekre is.

A volt húsipari vállalat telephelyén épülő innovációs központba multinacionális vállalatok betelepülését várják – közölte dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért felelős államtitkár. A barna mezős beruházással párhuzamosan elindítják a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztését is. 

DSC_8293.jpg