Alpolgármestert és bizottságokat választott a képviselő-testület

2019.12.23

Rendes ülésén alpolgármestert és a bizottságait, a bizottságok elnökeit, képviselő és nem képviselői tagjait választotta meg a szekszárdi közgyűlés. A következő öt évben a korábbi három helyett öt bizottságban folyik majd az előkészítő munka. 

Az alpolgármester-választás előterjesztésében egy névnek hagytak ki helyet, a személyéről a közgyűlésen rántották le a leplet. Ács Rezső munkáját a fideszes képviselő, Gyurkovics János segíti az önkormányzati ciklusban. Szerepelt napirenden a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítása. A rendeletmódosításra – többek között – azért volt szükség, mert a képviselő-testület az SZMSZ-ben határozza meg bizottságait, a bizottság tagjainak számát. A rendeletmódosítás javaslatot tett két új bizottság létrehozására négy képviselővel és három külső taggal. Az ÉSZ-frakció az új struktúrával a bizottságok hatásköreit jelentősen erősíti. Három bizottságban nem ül majd Fidesz-KDNP-s képviselő. Ugyanakkor a Pénzügyi Bizottságban többségben lesznek, valamint az elnököt is ők adják, illetve a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottságban is kaptak helyet.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta, hogy nem emelik a parkolási és a temetői díjakat, valamint a vásári, piaci vendéglátók és árusok díját. A Garay Élménypince bérbeadása kapcsán arról született határozati javaslat, hogy a fenntartási időszak végéig a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. üzemeltetésében marad a pince, a gazdasági társaság beszámolót készít üzemeltetési költségeiről és bevételeiről. A közgyűlés elbírálta a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatói beosztására kiírt pályázatot: egyhangú szavazással ismét Liebhauser János lett a könyvtár vezetője. Egy régóta húzódó ügy végére is pontot tettek a politikusok, tizenhárom év után végre megépülhet a szekszárdi légimentő bázis.    

Új napirendi pontként szerepelt az ülésen jegyzői törvényességi jelzésként, hogy az uszoda projektet felügyelő eseti bizottság kapcsán összeférhetetlenség miatt új döntésre van szükség, ennek kapcsán a közgyűlés hatról ötre csökkentette az ideglenes bizottság létszámát. A képviselők megtárgyalták a képviselők tiszteletdíjával kapcsolatos önkormányzati rendelet módosítását is. A képviselői díj alapja a minimálbér, a bizottsági elnökök havi tiszteletdíja ennek a kétszáz százaléka.

Az ülésen megválasztott bizottsági tagok

Pénzügyi Bizottság Elnök: Máté Péter Sándor. Tagjai: Gréczy-Félegyházi Gyöngyér, Csillagné Szánthó Polixéna, Kajos Endre, dr. Haag Éva, Tóth Róbert, Szegedi Attila.

Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság Elnök: Bomba Gábor László. Tagok: Illés Tamás, Rácz Zoltán Rókus, Gulyás Róbert, Kiss Szabolcs Márk, Csapláros László Károly, dr. Mezei László.

Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság Elnök: Murvai Árpád. Tagok: Faragó Zsolt, Zaják Rita, Csötönyi László, Kizakisz Georgiosz, Nyerges Tibor, Mácsik Henrietta.

Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottság (KCV) Elnök: Csötönyi László. Tagok: Illés Tamás, Murvai Árpád, Faragó Zsolt, Nyerges Tibor, Iker Zsolt, Petter Mária.

Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság (SZEKÖF) Elnök: Zaják Rita. Tagok: Gulyás Róbert, Rácz Zoltán Rókus, Kővári László, Jantner Lászlóné, Gyarmati László, Matus József.