Szálláshelybővítés

 

A szálláshelyek bővítését egyrészt a régóta hiányzó szálláskapacitás, illetve a szekszárdi történelmi borvidék és a minőségi borkultúra iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató vendégek számának folyamatos gyarapodása és a kulturális-borturisztikai rendezvények egyre nagyobb látogatottsága indokolja. A szálláshely vendégekkel történő feltöltésénél számítunk az atomerőmű tervezett bővítése kapcsán érkező szakemberekre is, hiszen az atomerőmű közelében nincs megfelelő színvonalú és kapacitású szálláslehetőség.

Városunk megvizsgálta a szálloda építésére alkalmas és számba vehető területeket és igényeket, melyek alapján két eltérő funkciójú szállodát kívánunk létrehozni Szekszárdon: egy minőségi szálláshelyet (4*-os szálloda) elsősorban konferencia turizmus céljából, illetve egy családbarát és sportszállót (3*-os) az újonnan létesítésre kerülő uszoda, sportcsarnok és rekreációs központ mellé.

A konferencia szálloda beruházás megvalósítására a legalkalmasabb épület a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának ún. „E” épülete lenne, mely Szekszárdon, a Szent István tér 17. sz. alatt helyezkedik el. Az épület tulajdonjogának megszerzése érdekében tárgyalások zajlanak az illetékes szervekkel (az épület a Magyar Állam tulajdonában áll, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től is megigényeltük), addig azonban nem tudjuk lebonyolítani az adásvételt, amíg a beruházás nem részesül támogató döntésben.

A 4*-os konferencia szálloda a tervek szerint az ún. „E” épület bővítésével valósul meg, összesen nettó 4.473 m2-en. A szálloda a tervek szerint 80 db szobával, lobbival, recepcióval, bárral, étteremmel, konyhával, fitnesz részleggel, wellness részleggel és meeting szobákkal rendelkezik.

Az önkormányzat az újonnan létesítésre kerülő uszoda, sportcsarnok és rekreációs központ mellé meg kíván építtetni egy 80 szobás, háromcsillagos szolgáltatásokkal rendelkező családbarát és sportszállót is, melynek fő célközönsége a városba látogató, családos vendégek, valamint a sportolók lennének. Ezzel a kapacitással a szálló ki tudná szolgálni a városi sport nagyrendezvényekre érkező sportolókat, helyszínt tudna biztosítani edzőtáborok megtartására is, valamint ki tudná szolgálni azon vendégeket, akik a turisztikai látványosságok vagy a rekreáció igénybevétele érdekében érkeznek a városba.

Mindkét beruházás megvalósításához 2017. évben elkészíttetett az Önkormányzat egy hozamszámítást és koncepciót, melyet benyújtott a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, mint a fejlesztés felelőséhez. Az MTÜ a beküldött dokumentumok áttekintését követően, a megalapozott kormányzati döntéshozatalhoz megvalósíthatósági tanulmány készítését látta szükségesnek, ezért annak elkészíttetéséhez a Modern Városok Program 14,95 millió Ft összegű támogatást biztosított. A tanulmányok 2018. novemberben elkészültek és benyújtásra kerültek a Magyar Turisztikai Ügynökségnek jóváhagyásra. Az MTÜ észrevételei alapján jelenleg a tanulmányok átdolgozása, pontosítása zajlik. A projekt támogatásáról a Kormány várhatóan 2019. I. félévében hoz döntést.