Gemenc Természeti Bemutató központ
(Ökocentrum és kalandpark, kikötő- és kisvasút fejlesztés)

 

A Gemenc Természeti Bemutató Központ egy 3 elemből felépülő – Noé Bárkája, kisvasút fejlesztés, kikötő beruházás – komplex turisztikai attrakció, amelynek köszönhetően újra összekapcsolásra kerül Szekszárd és a Gemenci-erdő, így megvalósul Európa ártéri erdejének turisztikai szempontú újrapozícionálása.    

A projekt Szekszárd és a Gemenci-erdő között korábban meglévő turisztikai termékek közötti és identitásbeli kapcsolatot hivatott visszaállítani. A fejlesztés elsődlegesen az aktív turizmushoz, azon belül pedig az ökoturizmushoz sorolható be. Ugyanakkor minden szempontból komplex, mert történik turisztikai célú közlekedésfejlesztés is (kisvasút, kerékpárút, közút, kikötők, elektromos közösségi közlekedés), valamint vendéglátóhely fejlesztés is. A vonzerő alapjául természeti attrakció szolgál, de annak élményszerzést garantáló “kirakatba helyezése” egy ember alkotta bemutató és szolgáltató központban történik meg.

A fejlesztés alapkoncepciója Gemenc legendás vadbőségéből és ártéri jellegéből indul ki. A kettő eredője a Noé bárkája koncepció. Ez egy látványos, 3 emelet magas, 3000-4000 nm hasznos alapterületű, valóban bárkát formázó főépület, amely az árvizekkor megjelenő fakadó vizek miatt – valamint a projekt nevelési-oktatási céljának előtérbe helyezése okán – cölöpökön áll. Ebben kerülnek elhelyezésre a kisebb állatokat bemutató helyszínek, valamint számos egyéb – minden korcsoport számára érdekes – attrakció elem. A bárkát árbocok formájában lombkoronaszint feletti kilátókosár és függőjárda egészíti ki.

A projektben mindemellett egyedi vizuális és virtuális megoldások is megjelennek, valamint kifejlesztésre kerül egy alkalmazás, amely minden korcsoport számára tartogat élményekkel teli tudásszerzési lehetőséget is.

A projekt keretében létrejövő vonzerő hatására, megnő az egész napot vagy több nap itt tartózkodó vendégek száma, emiatt a Gemenci-erdő bemutatását, valamint a vendégek mozgását segítő a közlekedési rendszer is komplex fejlesztésre kerül.

Ennek elemei:

  •      Szekszárd - Keselyűs erdészház közötti “vonalút”, mint közút felújítása (MVP-n kívüli forrásból kerül megvalósításra)
  •      Borrév-Keselyűs közötti - Siómenti kerékpárút részét képező - kerékpárút megépítése (3,5 km hosszúság)
  •      Kisvasúti pálya felújítás a Borrév-Bemutató Központ-Gemenc Dunapart szakaszon és a gördülő állomány megújítása,
  •      Gemenc Dunaparti megállóhely is felújításra kerül (fedett várakozó kialakítása, peron burkolás, stb.). Ezen a helyen kapcsolódik össze a kisvasút és a dunai hajózás.
  •      Keselyűsnél a meglevő megállóhely fejlesztésre kerül, Vasútüzem és forgalomirányító iroda létesül, itt valósul meg a gördülőállomány fedett tárolása,
  •      a Bemutató Központnál és a Sión létesítendő kishajó kikötőnél egy-egy új vasúti megálló kerül kialakításra,
  •      Borrévnél a Sión egy kishajó kikötő és természeti értékeket bemutató kishajó flotta létesítése,
  •      Gemencen a dunai nagyhajó kikötő fejlesztése (úszómű telepítése bejáróhíddal, támasztó rudakkal) történik meg, itt később szállodahajók is fogadhatók lesznek.

Támogató szolgáltatásként kialakításra kerül két étterem: megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató és családok számára árkategóriája alapján könnyen elérhető étterem, valamint büfé.

Az ökocentrum és a kalandpark, valamint a kisvasút és kikötőfejlesztés várható összes költsége bruttó 5,9 Mrd Ft.

A fejlesztéssel kapcsolatban előzetes megvalósíthatósági tanulmány készült, mely a Magyar Turisztikai Ügynökségnek mint a beruházás szakmai felelősének 2018. decemberben benyújtásra került jóváhagyásra. Jelenleg a vonatkozó előterjesztés összeállítása zajlik.