BABITS MIHÁLY  (1883-1941)

költő, író, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő

Babits Mihály.jpg

Babits Mihály, a 20. század eleji magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja Szekszárdon született 1883. november 26-án. A szülőház, a szőlődombokkal körülvett város és a mediterrán hangulatú pannóniai táj számos művének ihletője volt. Babits Mihály életének első hat évét töltötte a szülői házban. Édesapját, id. Babits Mihály törvényszéki bírót, 1888-ban Budapestre, két év múlva pedig Pécsre helyezték. Édesapja halála után, 1898-ban édesanyja, id. Babits Mihályné Kelemen Auróra visszaköltözött Szekszárdra két kisebb gyermekével, Angyalkával és Istvánnal.

A gimnazista Mihály egy pécsi rokonnál kapott kosztot és kvártélyt. Ettől kezdve a szünidőket töltötte a szülői házban, de egyetemistaként és fiatal tanárként is sokszor hazatért. A házasságkötése után, 1921 januárjában Babits és felesége első útja édesanyjához vezetett Szekszárdra. A bemutatkozó látogatás során felelevenített családtörténet lett ihletője nagyregényének a Halálfiainak. A 1920-as évektől megritkultak szekszárdi látogatásai, évente csak egyszer-kétszer tudott néhány napra szülővárosába látogatni. Utoljára 1939 húsvétját töltötte itthon a költő.

Lovas Csilla

2008-ban a költő születésének 125. évfordulója tiszteletére rendezett emlékév keretében Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése posztumusz Szekszárd Város Díszpolgárává avatta Babits Mihályt.

http://www.mire.hu/hu/museums/50/author/54

Babits Mihály Emlékház

http://wmmm.hu/babits-mihaly-es-szekszard/