Városi Nagyrendezvények

Városi retro majális
 

A városi majális Szekszárdon minden évben május 1-jén kerül megrendezésre. Gyermek és családi műsorokkal, koncertekkel, retro játékokkal, kézműves- és kirakodó vásárral, étkes sátrakkal várják az érdeklődőket.

 Majális.jpg

 

Pünkösdi Hal és Vad Ünnep
 

Első alkalommal 2016-ban került megrendezésre a Pünkösdi Hal és Vad Ünnepe Szekszárdon. Nyitott pincék, ételkülönlegességek, és több mint 30 kulturális program várta az idelátogatókat. Szekszárd új kulturális és gasztronómiai fesztiválja egy gazdag és színvonalas fesztiválprogramot kínál a résztvevőknek.

 Hal és vadhús.jpg

 

Háry János Mesefesztivál (városi gyermeknap)
 

Gyermeknap alkalmából, május utolsó hétvégéjén Szekszárd a gyermekek városává alakul. Lesz minden, ami az apróságok és szüleik számára izgalmas lehet: interaktív játszóház, koncertek, bábelőadások, kézműves foglalkoztatók, mozifilmek és még sok más színes program.

Háry János mesefesztivál1.jpg

Háry János mesefesztivál2.jpg

 

Szent László Napok

Szekszárdon a Szent László Napok a város védőszentjét ünneplő fesztivál, amely programsorozata középkori hagyományokat idéz fel. A Szent László király tiszteletére rendezett vigadalmon izgalmas eseményeknek lehetnek szemtanúi a résztvevők.
A programok között elérhetőek az íjász bemutatók, a gyerekeknek a korabeli népi játékok bemutatói. A játékokat lehetőségük lesz kipróbálni is a csöppségeknek vagy akár el is készíthetik azokat. Kézműves vásárok, falatozások is megtalálhatóak a sokszínű programkínálatban.

Szent László napok.jpg

 

Város napja 2018.

1905. augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület Szekszárdon, ez alkalomból minden évben két napos rendezvénysorozattal ünnepeljük a Város Napját. A programsorozatot, helyi étkesek, borászok és kézművesek teszik teljessé. A fellépők között több szekszárdi kötődésű művész is fellép, büszkén bemutatva a város kulturális értékeit, tehetségeit és sokszínűségé

Város napja1.jpg            Város napja2.jpg

 

Szüreti napok
 

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi őszművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, gyermek rendezvényekkel, borkóstolóval,a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett sokféle műfajban amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, utcabál szórakoztatják a közönséget. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.

Szüreti nap1.jpg

 Szüreti nap2.jpg

 

 Márton Nap 

A Márton-napi Vigasságon a borbarát, a Szekszárdi borvidék minőségi borai közül válogathatnak kedvükre.Bemutatkoznak majd a szekszárdi pincészetek, a vendéglátók kerekasztala pedig gazdag gasztronómiai élményékkel várja az érdeklődőket.
Valamint gyermekprogramok, koncertek, táncház és hajnalig tartó mulatozás vár arra, aki ellátogat a Béla király téri fűtött rendezvénysátorba.

Márton nap.jpg

 

Szekszárdi Advent

Szekszárdon minden évben igazi karácsonyváró hangulat uralkodiknovember 27. és december 23. között. A város központjában színpadi produkciók, interaktív játékok, hófánk csúszda, kézműves programok és szalmalabirintus várja az idelátogatókat. A karácsonyi vásárra látogatok pedig kézművesek, kirakodó árusok termékei közül válogathatnak.

Advent.jpg

 

Borvidék Félmaraton
 

 A Borvidék Félmaraton futóversenyt 2010 óta évente megrendezik Szekszárd belvárosából indulva a borvidék dűlői között. Az útvonal gazdag panorámát nyújt a szőlőültetvények és présházak hangulatos látványával. A futóknak páratlan élmény a részvétel, amit az évről évre növekvő számú, ezer főt meghaladó nevező is bizonyít, a versenyként megújuló pálya pedig visszacsábítja az indulókat.

Borvidék félmaraton.jpg

 

Nyitott Pince Napok

A pünkösdi időszakban, szekszárdi pincék nyitják meg kapuikat, hogy megmutassák a bor iránt érdeklődőknek, mit tudnak a szekszárdi bikavérek, kadarkák, kékfrankosok. A rendezvény ideje alatt számtalan élményben van részük azoknak, akik a borvidéken töltik a hétvégét, a résztvevő pincék közül többen is egyedi programmal várják az idelátogatókat.

 

Gemenc Nagydíj
 

Szekszárd legpatinásabb sportrendezvénye a Gemenci Nagydíj nemzetközi kerékpárverseny, mely 2014-ben a jubileumi 40. alkalommal került megrendezésre. Haza és külföldi csapatok részvételével színvonalas mezőny gyűlik össze minden évben, hogy teljesítsék a tradicionálisan egyenkénti időfutamból, két országúti szakaszból és egy látványos, esti villanyfényes, háztömbkörüli kritériumversenyből álló távot.

 Gemenc nagydíj.jpg