Városi Nagyrendezvények

Városi Retro Majális
 

A városi majális Szekszárdon minden évben május 1-jén kerül megrendezésre. Gyermek és családi műsorokkal, koncertekkel, retro játékokkal, kézműves- és kirakodó vásárral, étkes sátrakkal várják az érdeklődőket.

 Majális.jpg

 

Pünkösdi Hal- és Vadünnep
 

Első alkalommal 2016-ban került megrendezésre a Pünkösdi Hal- és Vad Ünnepe Szekszárdon. Nyitott pincék, ételkülönlegességek, és több mint 30 kulturális program várta az idelátogatókat. Szekszárd új kulturális és gasztronómiai fesztiválja egy gazdag és színvonalas fesztiválprogramot kínál a résztvevőknek.

 Hal és vadhús.jpg

 

Háry János Mesefesztivál (városi gyermeknap)
 

Gyermeknap alkalmából, május utolsó hétvégéjén Szekszárd a gyermekek városává alakul. Lesz minden, ami az apróságok és szüleik számára izgalmas lehet: interaktív játszóház, koncertek, bábelőadások, kézműves foglalkoztatók, mozifilmek és még sok más színes program.

Háry János mesefesztivál1.jpg

Háry János mesefesztivál2.jpg

 

Szent László Nap

Szekszárd város védőszentje előtt tisztelegve Szent László Napot ren­dezünk, László naphoz legközelebb eső hétvégén a Béla király téren, ahol idén is lehetősé­ge lesz baráti társaságoknak, kol­légáknak egy jóízű pörköltet főzni, miközben kiváló koncerteket hall­gathatnak, csodaszép belvárosi kör­nyezetben.

Szent László napok.jpg

 

Szekszárd Város Napja

1905. augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület Szekszárdon, ez alkalomból minden évben két napos rendezvénysorozattal ünnepeljük a Város Napját. A programsorozatot, helyi étkesek, borászok és kézművesek teszik teljessé. A fellépők között több szekszárdi kötődésű művész is fellép, büszkén bemutatva a város kulturális értékeit, tehetségeit és sokszínűségé.

Város napja1.jpg            Város napja2.jpg

 

 

       Szent István Nap

 

A belvárosi római katolikus templomban ünnepi szentmisével veszi kezdetét a városi Szent István Nap, amelyet ökumenikus kenyérszentelés követ. Napközben népművészeti programokkal, a szekszárdi civil szervezetek bevonásával várjuk a közönséget. Zárásként nagyszabású produkciót hozunk el a város főterére, az estét ünnepi tűzijáték zárja.

szentistvannap.jpg

 

Szekszárdi Szüreti Napok

 

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi ősszművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, gyermek rendezvényekkel, borkóstolóval,a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett sokféle műfajban amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, utcabál szórakoztatják a közönséget. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.

Szüreti nap1.jpg

 Szüreti nap2.jpg

 

 Márton-napi Vigadalom 

A Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigas­ság megengedett. Így koncertek, gyermekprogramok és hajnalig tar­tó mulatozás vár arra, aki ellátogat a Béla király téri fűtött rendezvény­sátorba. A Szekszárdi Vendéglátók Kerekasztala Egyesület a gourmet udvarban, tipikus Márton-napi fogá­sokkal készül, a Szekszárdi Borvi­dék borászai pedig kóstolót hoznak az újborukból.

Márton nap.jpg

 

Szekszárdi Advent

A Béla király téren igazi karácsonyváró hangu­lat fogadja a látogatókat 2019. de­cember 1. és december 23. között. A rendezvény betölti majd a város központi terét. A családokat színpadi produkciókkal, ünnepi fényfestéssel, szalmalabirintussal és vasárnapon­ként közös gyertyagyújtással várjuk. A vásárban étkesek, kézművesek, kirakodó árusok kínálják a karácso­nyi portékákat. A Babits Mihály Kul­turális Központban a négy adventi vasárnap színvonalas műsorral vár­juk vendégeinket.

Advent.jpg

 

Borvidék Félmaraton
 

 A Borvidék Félmaraton futóversenyt 2010 óta évente megrendezik Szekszárd belvárosából indulva a borvidék dűlői között. Az útvonal gazdag panorámát nyújt a szőlőültetvények és présházak hangulatos látványával. A futóknak páratlan élmény a részvétel, amit az évről évre növekvő számú, ezer főt meghaladó nevező is bizonyít, a versenyként megújuló pálya pedig visszacsábítja az indulókat.

Borvidék félmaraton.jpg

 

Nyitott Pince Napok

A pünkösdi időszakban, szekszárdi pincék nyitják meg kapuikat, hogy megmutassák a bor iránt érdeklődőknek, mit tudnak a szekszárdi bikavérek, kadarkák, kékfrankosok. A rendezvény ideje alatt számtalan élményben van részük azoknak, akik a borvidéken töltik a hétvégét, a résztvevő pincék közül többen is egyedi programmal várják az idelátogatókat.

 

Gemenc Nagydíj
 

Szekszárd legpatinásabb sportrendezvénye a Gemenci Nagydíj nemzetközi kerékpárverseny, mely 2014-ben a jubileumi 40. alkalommal került megrendezésre. Haza és külföldi csapatok részvételével színvonalas mezőny gyűlik össze minden évben, hogy teljesítsék a tradicionálisan egyenkénti időfutamból, két országúti szakaszból és egy látványos, esti villanyfényes, háztömbkörüli kritériumversenyből álló távot.

 Gemenc nagydíj.jpg