Díszpolgári cím
 
Petrits JózsefPetrits J.jpg
Petrits Mézeskalács Kft.
 
1944. július 5-én Szekszárdon született. 1962-ben az élelmiszeripari technikusi végzettség megszerzése után Budapesten kezdte a szakmát. ezt követően került Szekszárdra, ahol a Sütőipari Vállalatnál dolgozott különböző beosztásokban. 1970-1991-ig kipróbálhatta megát más területen is, hiszen ő volt a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus Sportkör elnöke. Ez idő alatt mindent megtett a város kerékpáros sportjának fejlődéséért. 1992-ben egyéni vállalkozóként folytatta a családi hagyományokat, hiszen a család 1825 óta foglalkozik mézeskalácsok, cukorkák, sütemények, gyertyák készítésével. Az iparos családok történetében is ritkaságszámba megy az a múlt, amivel a Petrits család rendelkezik. Petritsék neve szinte egyet jelent a mézeskalácsossággal.
Szekszárdon a Munkácsy utcai műhelyben az ifjabb nemzedékkel együtt készítik az új „töltött-kevert mézest”, a jól bevált kakasnyalókát, mézespuszedlit, tükrös mézeskalács figurákat és a legmodernebb joghurtos fagylaltokat, tortákat.
Az üzlet 2000. szeptember 22-től elnyerte a Szekszárd Borvidéki Borút minősített állomása címet. A városunk piacterén található árusító hely előtt is mindig van vásárló. Az illatos, ínycsiklandozó finomságok csalogatják az édességet kedvelőket. A családi tradíciók magas színvonalú megőrzése és folytatása, valamint kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése „Közjóért” kitüntető díjat adományozott 2001-ben Petrits József mézeskalácsosnak.
 
Hetvenegy januárjától 20 éven át volt a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus ügyvezető elnöke. Egyesületünkben kézilabda, asztalitenisz, kajak-kenu, teke és természetjáró szakosztály is működött, no meg persze a kerékpár. A Gemenci Nagydíjat Pálinkás István társadalmi elnökkel és Schneider Konrád edzővel indították útjára 1975-ben. Már az első évben nemzetközi mezőny jött össze, és olyan bringások is versenyeztek itt, mint az 1988-as olimpiai bajnok Olaf Ludwig. Petrits József 1991-ben, az akkor 75 éves édesapjától vette a családi vállalkozás vezetését. A munkából mindenki kiveszi a részét, Szilveszter az édességek készítése, Péter a gyertyaöntés felelőse. A Munkácsy utcai üzletet 1999-ben nyitották. – Mézeskalácsból legalább 20 félét készítenek, de kézműves cukorkából és gyertyából is nagy a választék. Utóbbiból egyedi megrendelésre is készítenek. A mézeskalácsoknál a szív dominál, de számos formát csak a Petrits család készített – ilyen például a hordón ülő Háry János alakja. Szekszárd ismertségének, jó hírének öregbítéséért Petrits Józsefet 2001-ben Közjóért díjjal tüntette ki a közgyűlés – fiai 2017-ben vehették át az elismerést. A családi vállalkozás műhelyéből olyan különlegesség is kikerül, mint a márc. Az ország első, cukorból és mézből készülő üdítőitalát hajdan vásárokban árulták. Tíz éve kezdték újra készíteni a nagyapa receptje alapján. Az üdítőital mellett készül belőle Márcos Vilmos likőr, kézműves sör, és a nyári hónapokban jégkása, illetve limonádé is. A korabeli eszközöket és családi relikviákat is bemutató Mézeskalács Múzeum már százezernél is több látogatót fogadott 2002-es megnyitása óta.