Pro Urbe emlékplakett
 
 
Dr Vastagh Oszkárdr Vastagh O.jpg
nyugalmazott szemész főorvos
 
 
1945-ben Keszthelyen született, ott is érettségizett. 1970-ben Pécsett szerzett orvosi diplomát. 1970-1979 között a POTE szemészeti klinikájának tanársegéde. 1979-től a Tolna Megyei Balassa János Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa. Megyei szemész szakfelügyelő főorvos. Nyolc éven át orvos-igazgató-helyettes volt. A gyermekszemészeti ellátás megszervezője, a szemészeti mikrosebészet, a műlencse-beültetéses hályogműtét, szemfenéki angiográfia és a szemészeti lézerkezelés megyei bevezetője. A gyógyítás mellett a Tolna Megyei Orvosi Kamara munkájában a kezdetektől részt vesz, 2002-től folyamatosan helyi és megyei küldött, 2007-től területi küldöttként tevékenykedett. 2006-2011 között Felügyelő Bizottsági tag, 2011-től az Etikai Bizottság alelnöke.
2015-ben a Tolna Megyei Területi Szervezet Elnöksége egyhangú döntéssel a Kamarai Emlékérmet adományozott dr. Vastag Oszkárnak.
A Magyar Orvosi Kamara küldötteként és a MOK Etikai Bizottságának alelnökeként végzett munkáját, az egészségügy jobbításáért kifejtett erőfeszítéseit 2018-ban „A Közösségért” díjjal ismerte el a köztestület.
2019. október 31-én, a Pesti Vigadóban megrendezett állami ünnepségen kimagasló egészségügyi tevékenységéért a Batthyányi-Strattmann László-díjban részesült Dr. Vastag Oszkár, kórházunk Szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa. A díjazott köszöntésekor Kásler miniszter úr egyebek mellett azt emelte ki, hogy ez a díj nem a tudományos munkásság elismerése, hanem annál lényegesen több: az emberség kitüntetése.
Több jelentős külföldi továbbképzésen vett részt, például Washingtonban, Münchenben, Svédországban, vagy a volt NDK-ban. Ő maga is több mint száz tudományos előadást tartott szerte a világban, és 40 szakmai közleménye jelent meg szakfolyóiratokban.
Hosszú évekig csak papíron volt nyugdíjas, de minden nap ugyanúgy végezte a munkáját, mint a fiatalabb kollégái. 75 évesen 2021-ben adta át a stafétabotot az új generációknak. Ötven évet dolgozott orvosként, ebből negyvenegy évet Szekszárdon. A múlt év őszén kapta meg az aranydiplomáját.
Öt nyelven beszél. A betegekkel nagyon türelmes, megértő, mindig szánt időt arra, hogy elmagyarázza az adott betegnek, hogy mi a probléma. A kollégák és betegek egyaránt tisztelik, becsülik és szeretik, mert orvosként és emberként is példamutató.
Bizonyára kevesen tudják, hogy van még egy „szerelme” a gyógyítás mellett, ez pedig a vívás. Húsz évet versenyszerűen párbajtőrözött és tőrözött, évekig volt a Szekszárdi Kórház Sportkörének az elnöke, a vívószakosztályon pedig edzősködött is.
Felesége, dr. Bali Ildikó is elismert orvos, gyermek- és fertőzőbeteg-szakorvos, osztályvezető főorvos. Most rendkívül sok munkája van a Covid–19-járvány idején. Két felnőtt gyermekük van, a fiuk közgazdász a fővárosban, a lányuk jogász Pécsen. Mindketten már családot alapítottak, és itt is, ott is két-két gyermek született.