Tudásközpont épül Szekszárdon

2019.05.20

A kor kihívásainak megfelelő közösségi teret építenek a volt szekszárdi laktanya területén.

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a kormány 2016-ban kötött együttműködési megállapodást a Modern Városok Programban megvalósuló fejlesztésekre. A programban többek között új interaktív könyvtár és levéltár (Tudásközpont) építésére kapott ígéretet a város. Az önkormányzat munkatársai és a két intézmény képviselői között lezajlott egyeztetéseknek köszönhetően egy jól kihasználható, igényes épület építése kezdődhet ősszel.
A projekt megvalósításához 4,1 milliárd forint áll a város rendelkezésére. A tudásközpontban mintegy 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárat alakítanak ki a most négy helyen működő Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára. A szintén négy telephelyen működő levéltár 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet, emellett 1500 négyzetméteren közös használatú előadó-, oktató-, kiállítótermeket építenek. Ezen kívül 62 parkolóhelyet is létesítenek a Hunyadi és Tartsay Vilmos utca által határolt területen.

Az első tájékoztató tábla kihelyezése alkalmából tartott sajtóeseményen Ács Rezső polgármester hangsúlyozta, városképi szempontból fontos, hogy a régóta parlagon heverő területen megszűnik az áldatlan állapot. Az intenzív egyeztetésekkel – melyeken a könyvtár és a levéltár igazgatója is részt vett – azt szerették volna elérni, hogy az épületegyüttes ne csak a mai kornak feleljen meg, hanem hosszú távon szolgálja a szekszárdiak érdekeit. Megpróbálták úgy kialakítani, hogy a jövő kihívásaira is válaszokat adjon. A kutathatóság szempontjából jelentős változás lesz, hogy egy helyre kerül majd minden iratanyag. A Tudásközpont úgy lett tervezve, hogy a tárolókapacitások a következő néhány évtizedben rendelkezésre álljanak – tette hozzá Ács Rezső.

Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója elmondta, próbáltak olyan házat terveztetni, hogy ne mondhassák azt, el lett rontva. A tereket úgy alakították ki, ha másképp hozza az élet, másfelé megy a fejlődés, rugalmasan át lehessen építeni, ne kelljen falakat bontani. A jövő tudja eldönteni, hogy használják az épületet 30-40 év múlva. Megjegyezte, az elmúlt húsz évben folyamatosan azzal riogatták a könyvtárosokat, a könyvek eltűnnek, ám kiderült, hogy még mindig az egyik legfontosabb termék a világon. Céljuk az, hogy szolgáltató intézmény legyen a központ, amely valódi emberi közösségeket hoz létre, miközben az olvasáskultúra fontosságára hívja fel a figyelmet.

Érzelmi szempontból kötődnek a Vármegyeházához, ám az a mai modern kor követelményrendszerének abszolút nem felel meg – húzta alá dr. Várady Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárának igazgatója. Kiemelte, gondolniuk kellett arra, hogy iratbegyűjtési kötelezettségük is van, a tervek szerint az új épületbe mintegy húszezer folyóméternyi iratanyag fog beférni, a legújabb technika szerint egy tömörraktár telepítésével. A levéltárnak hivatali tevékenysége is van, ügyfélszolgálatot működtetnek.  A modern kor követelménye, hogy kinyissák az intézményt a nagyközönség számára. Ez két dolgot jelent: előadásokat, kiállításokat fognak tartani.

A tervező Építész Alkotóműhely Kft. vezető tervezője, Hodossy László közölte, nagyon jó szakmai közegben dolgoztak. Bíznak benne, hogy az épület, amit megalkottak, szakmailag megfelelő, helytálló lesz. A másik fontos szempont, hogy hosszú távon működőképes legyen, kedvelt közösségi terek alakuljanak ki a Tudásközpontban.  

A kétszintes, alápincézett központ úgy lesz kialakítva, hogy a fennmaradó terület alkalmas legyen egy további, hasonló nagyságú városi funkciót szolgáló épület megépítésére. A központ átadása 2021 őszén várható.

Az érdeklődők a – sikeres kommunikálás érdekében már működő - folyamatosan frissülő www.tudaskozpontszekszard.hu honlapon tájékozódhatnak a projektről, illetve tehetnek virtuális sétát a Tudásközpont falai között.

TUDKÖZ, VEZETŐK.jpg