Összeköt bennünket a közös nyelv és a kultúra

2020.06.04

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékeztek a megyeszékhelyen is.  

Sefcsik Zoltán, evangélikus lelkész beszédében hangsúlyozta, a magyar közösségek közötti legnyilvánvalóbb összekötő szál a közös nyelv és a keresztény kultúra. Sipos Eszter szavalata után – Juhász Gyula: Prológus szól – Szekszárd és a megye vezetői mellett társadalmi és egyéb szervezetek, valamint intézmények helyezték el az emlékezés virágait. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Molnár Kata jegyző, Gyurkovics János alpolgármester és dr. Göttlinger István aljegyző koszorúzott a Béla király téri országzászlónál.

Az ünnepi műsort felvételről 11.00 órától a Babits Mihály Kulturális Központ Facebook-oldalán és a Tolnatáj Televízióban lehetett megtekinteni. Emlékező beszédet Ács Rezső polgármester mondott, az irodalmi műsort a Deutsche Bühne Ungarn társulata adta, közreműködött Boglári Tamás, Lotz Katalin, Orbán György, Rubányi Anita és Sipos Eszter.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró békediktátum aláírásának napját.