Meglepő fordulat az uszoda ügyében – egy éve titkolják az átvilágító megállapításait?

2021.09.30
 
Elkezdődhet a strand mellé tervezett Rekreációs központ kiviteli terveinek elkészítése. A közgyűlés többsége az Éljen Szekszárd frakció ellenszavazatai mellett is a város további fejlesztéséről döntött. A Miniszterelnökség Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztosa még februárban megírta levélben, hogy nem támogatható a projekt más helyszínen történő megvalósítása, mert a kormányhatározat egy – a sport és a turizmus igényeinek megfelelő – komplex fejlesztés megvalósítását támogatja, ami a strand mellett az uszoda és a rekreációs központ együttes megépülésével jönne létre. Ezt az egységet bontotta volna meg az ÉSZ elképzelése, hogy a wellness szolgáltatásokat kínáló rekreációs központ a régi uszoda helyén épüljön fel a Toldi utcában. Az még a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság ülésén kiderült, hogy a sportközpontnál nagyobb hely áll rendelkezésre parkolók számára, mint a régi uszoda egész területe.
 
A közgyűlésen órákon át tárgyalak az Éljen Szekszárd frakció által indított átvilágításokról. Ezek közül csak a Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft. ellenőrzéséről szóló beszámolót fogadta el a többség. A cégnek az előadó Illés Tamás önkormányzati képviselő (a felügyelőbizottság tagja) elmondása szerint nem volt beszerzési szabályzata, a felügyelőbizottság visszaélésekre gyanakszik a cégautó beszerzése és használata kapcsán, valamint találtak szerintük fölöslegesnek tűnő szerződéseket is. A közgyűlés arról döntött, hogy folytassák egy új megbízási szerződéssel a vizsgálatokat.
A legtöbb időt a sportközpont átvilágításáról tárgyaltak a képviselők. Ennél a napirendnél jelen volt a vizsgálatot végző ügyvédi iroda vezetője is. A tárgyalás során kiderült, hogy az átvilágítást végző ügyvéd vélhetően az ÉSZ által megalkotott szabályzatot megkerülve kapott megbízást. Faragó Zsolt felügyelőbizottsági elnök ennek körülményeire nem emlékezett az ülésen. Beszámolója szerint Szőke Gergő, a sportközpont jelenlegi ügyvezetője akadályozta a vizsgálataikat, nem küldte meg a kért anyagokat és hamisan nyilatkozott. Szőke Gergő cáfolta Faragó állításait, hozzátéve, hogy az EMMI pályázati anyag elszámolása, ami miatt 111 millió forint hollétét keresték az ÉSZ-es képviselők a közösségi médiában, bizonyíthatóan végig náluk volt, a korábbi ügyvezető adta át nekik. A pályázati ellenőrzés lezárásáról azóta Szőke Gergő intézkedett.
 
A Sportközpont Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta: úgy érzi, hogy a bizottság a munkájával próbálja ellehetetleníteni az intézmény működését, ahelyett, hogy segítené azt. Az átvilágítást végző ügyvédtől levélben kért másolatot a megállapításairól, de nem kapott. Az ügyvéd szerint azért, mert nyomást gyakorló módon kérte azt. A Fidesz frakció képviselői számtalan kérdést tettek fel Faragó Zsoltnak, valamint az átvilágítást végző ügyvédnek. A válaszokból számukra nem derült ki egyértelműen, hogy a szakértői vélemény és Faragó képviselő előterjesztésének tartalma jogilag megalapozott lenne. A mindenkit meglepő fordulatot Zaják Rita képviselő észrevétele adta. Zaják szerint az ügyvéd uszoda építéssel kapcsolatos megállapításait – miszerint az önkormányzat jogos érdekeinek megóvása érdekében kárigény benyújtását javasolja, valamint a kötbérigény érvényesítését, továbbá más vállalkozó bevonását a jelenlegi mellett, vagy helyett – már 2020. augusztusában megismerték az érintettek, így a ÉSZ-es felügyelőbizottság is tudhatott róla, de azt mindeddig nem hozták nyilvánosságra, ezzel pedig további kárt okozhattak az önkormányzatnak. A képviselő emiatt arra kérte a hivatalt, hogy vizsgálja meg büntetőfeljelentés megtételének lehetőségét.

 

A beszámolót a közgyűlés többsége nem fogadta el, ahogy a polgármesteri hivatal jogi és strukturális átvilágításáról szóló beszámolót sem, aminek előterjesztője Bomba Gábor volt. Dr. Gábor Ferenc jegyző olyan ellentmondásokra világított rá a megküldött anyag tartalmával kapcsolatban, mint a meghívásos eljárások alkalmazásának kifogásolása, amivel kapcsolatban a megbízott ügyvédi iroda büntetőeljárások megindítását javasolja, valamint szerintük aggályos, hogy többször nem helyi vállalkozásokat hívtak meg ajánlattevőnek. A jegyző rávilágított, hogy a megbízott – pécsi székhelyű, tehát nem helyi – ügyvédi irodát ugyanilyen eljáráson választotta ki az akkori Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság, ahogy ez korábban is gyakorlatnak számított.

 

A pécsi autómosó ügyével kapcsolatban szintén feljelentést javasol az átvilágítást végző. A jegyző ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy már két feljelentés történt az ügyben, a nyomozást mindkét esetben megszüntették.
A hivatal vezetője a jelzetteken túl leginkább mégis azt kifogásolta, hogy az átvilágító csak felelősöket keresett és büntetőjogi lépések megtételére tett javaslatot, nem pedig strukturális problémákat tárt fel, amiknek kijavítására tett javaslataival hosszú távon segíthette volna a hivatal működését. Minderre hatmillió forint + ÁFA áron szerződtek, aminek teljesítésekor azt a feljelentés előkészítést is el akarták számolni, amit Bomba Gábor ÉSZ frakcióvezető tett az uszoda beruházással kapcsolatban. Azóta ezt a nyomozást is megszüntette a rendőrség.

 

Bomba Gábor a Városi Uszoda Építésével Kapcsolatos Műszaki Kivitelezési Folyamatok Ellenőrzésére Létrehozott Ideiglenes Bizottság elnökeként erről a munkáról is beszámolt a közgyűlésnek, bár kérte, hogy ezt később tehesse meg, de ehhez a testület nem járult hozzá. A beszámolót végül itt sem fogadta el a többség.

 

A képviselők abban megegyeztek, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatnak csak azon pontjait módosítják az ülésen, amire a kormányhivatal javaslatokat tett. Ezen felül egyhangúan döntöttek arról is, hogy a hivatal az előterjesztéseket minden esetben 72 órával az ülés előtt küldje ki a képviselőknek.  

 

szekszard.jpg