Különleges gyártásszimuláció a szekszárdi szakképzésben

2022.06.14
 
A Magyarországon használt valamennyi gyártósor működtetésére alkalmas szaktudást lehet szerezni annak az intelligens automatizálási megoldásokat bemutató, valós ipari környezetet szemléltető gyártásszimulációs eszköznek a segítségével, amelyet most adtak át a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Kollégiumában. A gépből összesen kilenc darab található az országban, ezek egyike került Szekszárdra az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. segítségével.
 
Az IPAR 4.0 okozta átalakulás azt igényli a szakképzés rendszerétől, hogy stabil szakmai alapismeretekkel rendelkező̋, a változásokhoz alkalmazkodni képes szakembereket nevelő̋ képzést adjon az iskolában, és rugalmas tanulási lehetőséget biztosítson egész életen át. A fejlesztés célja az innovatív képzések strukturális megalapozása és teljesítőképességének javítása a gépészet, villamosipar és elektronika, vagy akár a közlekedés, szállítmányozás és logisztika területén. Ez az innovatív eszköz segíti a szakképző intézményeket a legkorszerűbb technológiák modellezésében és a gyártásban használatos gépek működésének bemutatásában. A gépek bevonása az oktatásba elősegíti a tanulók szakmai ismereteinek magasabb szintre emelését, valamint a gyakorlati készségek elsajátítását és elmélyítését.
 
Gyurkovics János alpolgármester az átadó rendezvényen kiemelte, a negyedik ipari forradalombam az automatizálással változnak, a digitalizáció következtében megszűnnek egyes munkakörök, ugyanakkor jelentős számban jönnek létre újak. Ebben a közegben a gazdasági növekedés egyik kulcsa az új technológiák elsajátítása és alkalmazása. Szekszárd büszke rá, hogy a Tolna Megyei Szakképzési Centrum az önkormányzattal mindig együttműködve, kiemelt feladatának tekinti a városban dolgozó vállalkozások szakember utánpótlását és ahhoz megfelelő képzéseket biztosít.
 
IMG-5134.jpg