„Így vállaltam…, így fogom végigcsinálni” – interjú Gyurkovics János alpolgármesterrel

2021.03.30
 
Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere több mint egy éve látja el hivatalát. Főképp a napi
operatív feladatok ellátása teszi ki mindennapjait. Hozzá tartozik több önkormányzati fejlesztés felügyelete mellett a városüzemeltetés, valamint a lakossági megkeresések kivizsgálása is. Az alpolgármestert az elmúlt egy év tapasztalatairól, politikáról és a hivatali mindennapokról kérdeztük.
 
- Egyre riasztóbb számokat produkál a koronavírus járvány. A hivatal is amennyire lehet, bezárkózott. Ez mennyire érinti az alpolgármester munkáját?
- Folyamatosan dolgozunk a pandémiára való tekintet nélkül, hiszen az élet nem állt meg – sőt, ha lehet mondani még több a feladat. Ha csak a városüzemeltetést nézzük: a munkákat meg kell tervezni, az egyeztetéseket le kell folytatni, a kivitelezéseket végre kell hajtani, a hozzá szükséges pénzt több esetben elő kell teremteni. Ez önmagában rengeteg munkaórát emészt fel, ehhez jönnek még a járvány adta feladatok, mint például az oltópont működtetése. A teljes napunkat kitöltik a feladatok.
 
- Ennek tükrében, hogy viszonyul azokhoz a hangokhoz, amelyek szerint a képviselői tiszteletdíjak megfelezésével együtt a polgármester és az alpolgármester fizetését is felezni kellett volna?
- A bérekkel kapcsolatban tisztázni szeretném, hogy Ács Rezső polgármester és én nem tiszteletdíjat kapunk, hanem munkabért. Én a törvényben meghatározott legkisebb bérért dolgozom, ezt szavazta meg nekem az ÉSZ-es többségű közgyűlés. Nem kapok képviselői tiszteletdíjat és a bizottságoknak sem vagyok tagja, így onnan sem veszek fel fizetést, ahogyan a felügyelőbizottságokból sem húzom a hasznot. Amikor ezt a feladatot elvállaltam, ezekkel tisztában voltam. 45 év munkaviszony van a hátam mögött, ezidő alatt béremelésért még soha nem fordultam a feletteseimhez. Így vállaltam a feladatot, így fogom végigcsinálni. Meggondolatlan dolognak tartom, hogy többen vagy tudatlanságból, vagy szándékosan összemossák a képviselői tiszteletdíjakat a polgármester és az alpolgármester bérével. Ennek nyilván politikai okai vannak.
 
- Ács Rezső polgármester rengeteg támadást kap egészségi állapota miatt. Milyennek látja a közös munkát?
- A polgármestert ért támadások megdöbbentenek. Nem fér bele az értékrendembe, hogy valakinek a betegségét kigúnyolják. Ha még politikai hasznot is remélnek ettől, azt egyszerűen minősíthetetlen magatartásnak gondolom. A polgármesterrel a munkakapcsolatunk szerintem rendben van. Minden reggel személyesen egyeztetünk. Ha nem értünk egyet – mert ilyen is van – akkor tovább egyeztetünk. A lényeg, hogy a város jól jöjjön ki belőle. Úgy érzem, hogy objektíven tudom nézni a dolgokat és a cél érdekében cselekszem. Az életem nagy részét a versenyszférában töltöttem, ezért a hivatali életre jellemző „bürokrácia” sokszor türelmetlenné tesz, de el kell fogadni, hogy a közpénzekkel körültekintően kell bánni.
 
- Milyen a kapcsolata Zaják Rita tanácsnokkal, hiszen vele is szorosan együtt kell működnie?
- Zaják Rita szüleit már hosszú évtizedek óta ismerem. A mezőgazdaságban dolgoztam én is, jó munkakapcsolatban voltunk mindig is. Ritával azóta ismerjük egymást közelebbről, amióta az önkormányzati életbe kerültem. A kölcsönös tisztelet alapján próbálom vinni a munkakapcsolatunkat, ami egyelőre lendületes, de még nagyon az elején vagyunk, így korainak tartom az értékelést.
 
- A hivatal belső szerkezete átalakulóban van. Ön szerint jó az irány?
- Egy éve nagyon sok értékes szakember hagyta el a polgármesteri hivatalt, új munkahelyet kerestek. Dr. Gábor Ferenc jegyző munkába állásával megtörtént egy racionális átszervezés. A régi dolgozók elkezdtek visszatérni a hivatalba, több üres pozícióra pedig megfelelően kvalifikált szakembereket sikerült találni. A folyamat még nem ért véget, de úgy látom, jegyző úr mindent elkövet, hogy egy megfelelően hatékony hivatalt alakítson ki.
 
- Sok olyan kritika is elhangzott, hogy nem történik előrelépés a város ügyeiben. Mi a véleménye erről, az Önhöz tartozó részfeladatok tükrében?
- A gyakorlati és ésszerű megvalósítások híve vagyok. Azt vallom, hogy a városüzemeltetés és a biztonsági kérdések az elsődlegesek. Ezek mellett természetesen a pályázati lehetőségeket maximálisan ki kell használni. Elindult végre a Baka Iskola felújítása, amire még 2016-ban pályáztunk. Helyi vállalkozó végzi a munkát, jól haladunk. A „Tisztítsuk meg az országot program” első etapjában nem nyert a pályázatunk, ez akkor kicsit a kedvemet szegte, viszont a hivatalba visszatérő jó szakembereknek is köszönhetően most már arról számolhatok be, hogy 23 millió forintból több illegális szemétlerakót tudunk hamarosan felszámolni, 2500 köbméter hulladéktól megszabadítva a környezetünket. A legfrekventáltabb területeken kamerával tudjuk majd megőrizni a tisztaságot. Ezen kívül 30 millió forintból bringaparkot alakíthatunk ki, 82 millióból tervezünk rossz járdákat felújítani és napokon belül elkezdődik egy ivóvíz rekonstrukciós program is, ami 8000 szekszárdit érint. Terveink pedig vannak még bőven.
 
- Nyílt titok, hogy a lakossági megkeresések mindig Önhöz futnak be. Mennyire fárasztó, hogy szinte a képviselők helyett is dolgozni kell?
- Az egész város területéről folyamatosan kapom a megkereséseket, de nem a képviselők elől akarom elvenni a munkát, hanem segíteni szeretném őket. Minden beérkező felvetésre reagálunk és igyekszünk megoldást találni, mert a legnagyobb probléma mindenkinek a saját problémája. Persze a fontossági sorrendet és a lehetőségeinket figyelembe kell vennünk, de minden megkeresésre válaszolunk, a nap 24 órájában és a hétvégén is fölveszem a telefont.
 
- A család mit szól ehhez?
- A választások után a leghátsó gondolataimban sem fogalmazódott meg, hogy pozíciót vállaljak, a politika mégis úgy alakult, hogy elfogadtam a felkérést és ide kerültem. A család nem támogat ebben, hiszen rengeteg időt fordítok a munkámra, az ő rovásukra. A napokban töltöttem be a nyugdíjkorhatárt. Polgármester úr gratulált hozzá, majd megkért, hogy dolgozzak tovább.
 
DSC_1072.JPG