Fontos döntéseket hozott a Gazdasági Bizottság

2019.07.03

Közel harminc napirendi pontot tárgyalt ülésén Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága (GPB). 

A kiviteli terv hibái, hiányossága miatt pótmunkaigény merült fel a „Városi bölcsőde fejlesztése” elnevezésű TOP-os projekt kapcsán. A határidő-módosítás mellett 4,1 millió forint önerőt szavaztak meg a GPB tagjai a pályázati támogatási keret terhére. A két ravatalozó felújítását, előtető építését a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) hozzájárulásából valósítja meg Szekszárd. Az árajánlat 66 millió forint, így a Bizottság 16 millió forint szükséges önrészről döntött.     

A Szekszárdi Ipari Parkban még szabadon értékesíthető, önkormányzati tulajdonban lévő építési területek közül egy háromezer négyzetméter nagyságú ingatlanra érkezett vételi ajánlat a Domi Transport vállalattól. Az ajánlattevő nemzetközi és belföldi árufuvarozással foglalkozik, telephelyét szeretné kialakítani az ipari parkban. Amennyiben a közgyűlés hozzájárul az értékesítéshez, a cég a székhelyét is áttenné Szekszárdra, növelve ezzel a város iparűzési adóbevételét.

A „testület” nem támogatta a Bor utca-Árnyas szurdik kereszteződés forgalmi rendjének módosítását, de felszólította a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságot, hogy a bokrok metszését végezze el. A döntéshozók elutasították a Napfény utcában sebességcsökkentő küszöb kihelyezését.  

Az országos statisztikai adatgyűjtés segítése céljából 2019-ben új központi informatikai rendszert vezet be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely így a szálláshely-szolgáltatóktól bővebb adatszolgáltatáshoz jut. Miután az önkormányzat által 2017-ben vásárolt „turistavadász” szoftver nem felel meg a törvényi előírásoknak, az idegenforgalmi adó rendeletben meghatározott online nyilvántartó rendszer kötelező jelleggel történő használatát június 30-ai dátummal hatályon kívül helyezték. 

A Bizottság elfogadta a Zöldtárs Alapítvány által koordinált Szekszárdi Klímakör tevékenységéről szóló beszámolót. Az alapítvány sokrétű tevékenységet folytat, iskolákban ismeretterjesztést végez, népszerűek Lösz-szurdik túrái, idén is megrendezte hagyományos klímakonferenciáját. A tájékoztatásban elhangzott, az OMSZ által 1901 óta végzett mérések alapján az elmúlt 118 év legmelegebb júniusa volt az idei. Az éghajlatváltozás egészségügyi hatásaival kapcsolatban publikált országos adat, az egyre durvább és hosszabb hőhullámok idején Magyarországon a napi halálozás országos átlagban körülbelül 15 százalékkal megemelkedik. Míg korábban az volt a fő kérdés, hogy mi a klímaváltozás és miként lehetne megállítani a folyamatot, mostanra az a választási lehetőség maradt, miként lehet alkalmazkodni hozzá. A Klímalap 1 millió forintos keretének felosztását a tavalyi szisztéma szerint jóváhagyta a Kővári László elnök vezette Gazdasági és Pénzügyi Bizottság.