Bővül a szociális szolgáltatások finanszírozása

2019.09.30

A megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását segítő szervezetek pályázhatnak állami támogatásra.  

Egy város közösségének az erejét az mutatja, hogy mennyire tud odafigyelni azokra a társadalmi csoportokra, amelyek bármilyen okból nehezebben élik meg a hétköznapokat – mondta Ács Rezső polgármester az Ízlelő Családbarát Étteremben tartott sajtótájékoztatón.

A megyeszékhely az elmúlt években jól vizsgázott, hiszen több olyan kezdeményezést indított el, amellyel a szociális hálót erősíti. A város költségvetésének 400 millió forintos szociális keretéből 40 millió forint a saját forrás; a városban száz megváltozott munkaképességű ember dolgozik iskolákban, illetve az önkormányzati tulajdonú vállalkozás alkalmazásában. A segítségnyújtással a hátrányos helyzetben élő embertársaink a társadalom, a közösség, a város hasznos tagjának érzik magukat. Ács Rezső kitért arra is, a városban a munkanélküliség öt év alatt 10,1 százalékról, 4,3 százalékra csökkent. A problémát ma már az jelenti, hogy a helyi vállalkozások nem találnak munkaerőt. 

A sajtóeseményen elhangzott, amikor fogyatékos emberek életéről beszélünk, alap, hogy tudunk-e közösségben gondolkodni. Hiába az állami tízmilliárdok, ha nincs egy összefogó közösség. Szekszárdon az önkormányzat, több civil szervezet és vállalkozás képviseli a megváltozott munkaképességű emberek érdekeit. Remek példa az Ízlelő étterem, amely példaértékű vállalkozás. Értéket, jó dolgot tudnak előállítani fogyatékos, megváltozott munkaképességű honfitársaink is.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára az új pályázati kiírás felvezetéseként elmondta, a szegénység legyőzésének, a családok jólétének legfontosabb kulcsa a szociális biztonság megteremtése. Ennek alapja a munkavégzés, a foglalkozás megteremtésének lehetősége. A munkavégzés lehetőségét azoknak a társadalmi csoportoknak is biztosítani kell, akik valamilyen szempontból hátrányból indulnak. A fogyatékosok célcsoportja tipikusan ilyen célcsoport. Az ő esetükben a munkavégzés az önálló élet megteremtésének az alapját jelenti – tette hozzá az államtitkár. Ma Magyarországon mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember végez munkát. Körülbelül ugyanennyien vannak, akik kellő segítséggel, odafigyeléssel és támogatással képesek lennének dolgozni. Ők a munkaerőpiacon olyan tartalékot jelentenek, akik még foglalkoztathatók. A 200 millió forint keretösszegű pályázatra elsősorban olyan civil és érdekvédelmi szervezetek, intézmények jelentkezését várják, melyek fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek érdekvédelmét, segítését látják el naponta. Fülöp Attila kiemelte, a tender célja, hogy a szervezetek mentorálással, tanácsadással, felkészítéssel megfelelő munkahelyekhez tudják juttatni a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket. Pályázni október 31-ig az NFSZK Nonprofit Kft. honlapján lehet.