Az önkormányzat fellépett a hangágyúk használata ellen

2021.05.11
 
Pár napja esténként tűzijáték zajára emlékeztető dörrenések voltak hallhatók városszerte. Ennek oka, hogy a környékbeli gazdák úgynevezett hangágyúkkal védik a még ki nem csírázott kukorica vetést a vadaktól. Az erős hanghatás viszont nemcsak a vaddisznókat zavarja, hanem a környező lakosságot is. A polgármesteri hivatalhoz számos bejelentés érkezett ezzel kapcsolatban és Máté Péter önkormányzati képviselő is kérte a hivatalt, hogy tegyen a zaj ellen.
 
A polgármesteri hivatal ebben az esetben nem rendelkezik hatáskörrel, így megtiltani sem tudja a hangágyúk használatát. Sőt, a vadászatról szóló törvény kifejezetten előírja a földhasználónak, hogy tegyen meg mindent a vadkár elhárítása érdekében és ennek keretében zajjal járó tevékenységet is végezhet.
 
A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatósága első körben megkereste a Tolna Megyei Kormányhivatal Vadászai, Halászati és Földművelésügyi Osztályát, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a gázágyú használatához semmiféle engedélyt nem szükséges beszereznie annak, aki ezt használni szeretné.
 
Ezt követően a Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztályával vette fel a kapcsolatot hivatalunk, ahol jelezték, hogy hozzájuk is több közérdekű bejelentés érkezett hangágyúval kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint a főszabály az lenne, hogy a hangágyú csak akkor üzemeltethető, ha a zajvédelmi területeken a határértékeknek megfelel, különben működésbe se helyezhetnék. Az osztályvezető elmondása szerint szerdán felkeresik azokat a helyeket, ahol kint lehetnek ezek az ágyúk, hogy megtudják kik üzemeltetik őket. Tavalyi tapasztalata 90%-ban az volt, hogy amikor a hangágyú üzemeltetőjét tájékoztatta a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdésben foglaltakról, miszerint a kijelölt környezetvédelmi hatóság a zajvédelmi követelmények ellenőrzése érdekében mérést, számítást, vizsgálatot végezhet vagy végeztethet, illetve mérés, számítás végzésére kötelezheti a zajforrás üzemeltetőjét, akkor inkább leszerelték és nem üzemeltették tovább a hangágyukat.
 
Gyurkovics János alpolgármester az ügyben felvette a kapcsolatot az Aranyfürt Vadásztárssággal. Megegyeztek, hogy a vadászok megerősítik az éjszakai őrszolgálatot, hogy ne legyen szükség a hangágyúk használatára. Ennek köszönhetően az egyik környékbeli gazdával is sikerült megbeszélni, hogy nem használja tovább az eszközt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a durrogás befejeződik, de remélhetőleg kevesebb lesz.
 
Szakértők szerint ekkora hanghatás egyébként indokolatlan. A földeken jóval kisebb hangerő mellett is sikeresen elriaszthatók a vadak. A védekezés még nagyjából tíz napig szükséges a földeken, utána a kukorica csíra akkora lesz, ami már nem érdekli a vaddisznót.
 
kukorica.jpg