Csurgó Zenekar

 

A Csurgó Zenekar ezen a néven 1995-ben alakult Szekszárdon, de már korábban – 1991-ben – a Babits Mihály Művelődési Házban összeálltak a középiskolás korú népzenész palánták, „Kisbartina” néven.
A Csurgó Zenekar alapítója, vezetője és műsorvezetője Siklósi Krisztián zenepedagógus. A zenekarban jelenleg Szabó Máté Gergely hegedül, Barta Balázs gitározik, Szűts Huba Ákos nagybőgőn, Sebestyén Csaba dobon és Jankó Balázs Gergely harmonikán játszik.

Mint zenét kedvelő fiatalok, eleinte környékbeli táncegyütteseknek muzsikáltak, majd önálló műsorokkal – későbbi évek során sok vendégzenésszel együtt – álltak közönség elé.
Rendszeres, mai napig működő táncházaik indultak a környező városokban, falvakban, a Bukovinai találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválnak állandó fellépője. Főként autentikus népzenét muzsikálnak, melyeket erdélyi és magyarországi falusi zenészektől sajátítottak el. Nemcsak játszanak, hanem tanítják is a népzenét, Bonyhádon a Bartók Béla Alapfokú Művészet Oktatási Intézményben.

2005-től 2015-ig a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület 8 korcsoportjának volt kísérőzenekara. Számos hazai és nemzetközi fesztiválon vettek részt az együttessel, ahol magas minőségben képviselték Kárpát medence népzene és néptánc kincsét. 2013-ban és 2015-ben nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Bartina Néptáncegyüttes országos fesztiválokon kimagasló eredményeket ért el, a Csurgó zenekar pedig zenei teljesítményéért kapott díjat.

A 2010-es év sorsdöntő volt számukra. Ekkorra már 10 éve foglalkoztak óvodai néptánc foglalkozásokkal, és úgy döntöttek, hogy ezekből műsorokat állítanak össze és szerencsét próbálnak kicsiny országunk gyermekei körében. Koncertjeiken varázslatos világba kalauzolják az apró közönséget, egyre több gyermeket tesznek boldogabbá. Színes zenei palettájukon kreatívan ötvözik a különböző zenei stílusokat.
Hitvallásuk, hogy a gyermekek zenei nevelését nem lehet elég korán kezdeni, így mindig a legnagyobb igényességgel nyúlnak dalaikhoz. Műsoraikban megszólalnak ismert gyermekdalok, énekelt versek, népdalfeldolgozások és természetesen saját dalok.

Több, mint 15 éve nap, mint nap gyermekekkel foglalkoznak, remekül beszélnek a nyelvükön, értik egymást. Szeretik a gyerekeket és tudatosan fejlesztik őket.                                Heti rendszerességgel tartanak zenés foglalkozásokat óvodákban. Fontosnak tartják, hogy minél több korosztályt megszólítsanak, és megmutassák közös gyökereiket, népi kultúránkat. Előadásaikban számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat elevenítenek fel, melyeket igyekeznek korunk zenei ízlésvilágára formálni. Foglalkozásaiknak, koncertjeiknek a gyermekek is aktív részesei, s nem egyszer a szülők is együtt mulatnak, táncolnak, játszanak velük.
A folklóron túl más zenei irányok is megérintették a zenekar tagjait. Így manapság más, a folklórból építkező világzenét és megzenésített verseket is tűznek széles repertoárjukra.

 

Az évek során 4 lemezt készítettek, ebből 3 került kiadásra.
Az “Istensegíts” című lemezükön a bukovinai székely muzsika – Gáspár János, istensegítsi születésű prímás – hegedűjátékát mutatják be.
A “Kalendárium” című lemezükön a jeles napok szokásdalait, illetve az óvodáknak és iskoláknak néptánc foglalkozásokhoz, ének-zene órákhoz ajánlott dalokat dolgozták fel.
A “Sárközi Népzene”  lemezük a néptánc pedagógusoknak készült sárközi táncok tanításához.

A Csurgó Zenekar tagjai tapasztalt, igényes zenészek, a közös zenélés számukra örömforrás. Egymást inspirálják, így közönségüknek mindig a legtöbbet nyújtják, színvonalas zenei kalandban részesítik a kicsiket és nagyokat egyaránt, teljes zenei élményt biztosítanak számukra. Az elmúlt két évtized alatt minden fellépésükkel, hangszeres-dalos szolgálatukkal, hozzájárultak Szekszárd hírnevének növeléséhez. Bebizonyították, hogy méltón viselik a „Magyarország legszínesebb gyermekzenekara” jelzőt és érdemesek a Pro Urbe Szekszárd emlékplakettre.