Liszt Ferenc Pedagógus Kórus

 

A Kórus 1965-ben alakult Szekszárd város és környéke zenét kedvelő pedagógusaiból. 60 főt számláló vegyes karként kezdte működését. Tagjai számtalan hazai és nemzetközi fellépésen vettek részt, elismerést szerezve Szekszárdnak.

Az egyesület célja elsősorban a magyar kórusirodalom, ezen belül a Sárköz népdalkultúrájának népszerűsítése, klasszikus kórusművek megismertetése a város és a megye zenét kedvelő közönségével.

Fesztiválok - mint pl. a „Keszthelyi dalünnep” és országos találkozók pl. Pedagógus Kórusok Országos Találkozójának rendszeres résztvevői egyházzenei és világi kategóriában egyaránt. Megyei, városi rendezvényeken, különleges ünnepi alkalmakon mutatkoznak be. Saját rendezvényük a három évente megrendezett „Gerse” emlékkoncert, melyet alapító karnagyuk emlékére tartanak. A kórus 11 évig volt szervezője és rendezője a Bárdos Lajos emlékére országosan rendezett hangversenysorozat keretein belül Szekszárd és környéki kórusok részvételével zajló hangversenynek. Hagyományosan tartanak karácsonyi koncerteket pl. a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban és a Balassa János Kórházban. Advent idején énekelnek vidéken is: Kölesden, Tolnán, Medinán. A testvérvárosi kapcsolatok által képviselték hazánkat a volt szocialista országokon kívül Hollandiában, Németországban és Franciaországban is.

A kórustagoknak nagyon fontos a közösség és az összetartozás, az emlékezés a sok együtt töltött évre.

2015-ben ünnepelik fennállásuk 50. évfordulóját, ez alkalomból Szekszárd város önkormányzata „Pro Urbe” díjat adományoz a „Kiemelkedő Művészeti Egyesület” címmel rendelkező kórusnak.