Levente Péter

 

1943-ban született polgári családban. Kétéves korától a Garay János Gimnázium elvégzéséig élt szüleivel Szekszárdon.

1961-ben felvételizett a Filmművészeti Főiskolára, de oda „osztályidegenként” nem vették fel.

Az Esti Hírlapban olvasott hirdetés alapján jelentkezett a Bábszínházhoz, ahol 9 évet töltött el. Erről így vall: „amiért a főiskolára nem vettek fel, háromszor annyit dolgoztam, mint kollégáim.”

1965-ben kapta meg a Zsebtévé című műsorban Móka Miki szerepét, ami végleg meghatározta sorsát. Egy életre elkötelezte magát a gyerekeknek, akik a mai napig mindenütt nagy szeretettel fogadják.

Feleségével, Döbrentey Ildikóval jelenleg is közösen tanítják, neveli és szórakoztatják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

1989 szeptemberétől a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola tanárképzős növendékeinek tart fakultatív kollégiumot „viselkedéskultúra (kommunikáció, kreativitás) pedagógus személyiség” címmel. Szekszárdra mindig nagy szeretettel és örömmel jön ha hívják.

Az 1970-1980-as években a vasárnapi bábmatinék gyakori vendége volt.

1990-től több alkalommal gyerekszínházi bérlet keretében mutatta be műsorait.

A „Hova tovább” című televíziós vetélkedőben nagy örömmel vállalta, hogy képviseli a Tücsök Klubot és megnyerte nekik az 1.000.000 Ft-os díjat.

1990-ben a Háry Kupán a város csapatát erősítette és nagy sikerrel szerepelt a versenyen.

2002 őszén a Babits Mihály Művelődési Ház és Gyermekek Háza és a Szekszárd Színházi Kultúrájáért Alapítvány közös rendezvényén, a Gyermek Szépség és Egyéniség versenyen műsorvezetői feladatot vállalt és tiszteletdíjának 50%-át az alapítvány javára ajánlotta fel.

Születésnapja alkalmából Budapesten rendezett előadói estjére a Bartina Együttest hívta meg szerepelni, ahol a csoport nagy sikert aratott. Minden alkalommal, amikor lehetősége van, nagy-nagy szeretettel emlékszik gyermekkorára, mesél városunkról, az itt élő emberekről.

A szekszárdi bor nagy kedvelője és prókátora is egyben.

Céljának és feladatának tartja, hogy az általa vallott értékeket – szeret, felelősség, tisztesség, becsület – megismertesse az emberekkel.

2002. augusztus 20-án munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársaság                   Tiszti Keresztje Polgári Fokozatát.

Levente Péter előadóművésznek kiemelkedő tevékenysége, Szekszárd értékeinek, hírnevének ápolása és öregbítése, a gyerekek iránti elkötelezettsége és szeretete elismeréseként javasoljuk a PRO URBE Szekszárd kitüntetés adományozását.